|
Právě je 09.září 2010 - 13:31
|
Vyhledat témata bez odpovědí | Zobrazit aktivní témata
Antena-funkcnost-moznosti
| Autor |
Zpráva |
|
milius
Mírně pokročilý
Registrován: 02.červenec 2009 - 15:19 Příspěvky: 41 Bydliště: Nová Dubnica
|
 Antena-funkcnost-moznosti
Zdravim,neprispievam casto,viac citam na tomto fore,ale mam dost velku dilemmu. Moj rodinny prislusnik zijuci v CZ si chce v novostavbe zabudovat v kazdej izbe moznost sledovania tv a kedze sa venujem satelitnym montazam a problematike, poprosil ma o nejaku tu montaz dvb-t technologie. Zatial som si dvb-t urobil jednoducho sam doma na jednom tv,no to tazsie ma zaujima a chcem pomoct,no potrebujem zopar rad a napadov,pripadne skusenosti.
-novostvaba je v lokalite Kutna Hora -jedna sa o 5 izieb s funkcnostou dvb-t -prijem bude aj s dvb-t prijimacom,aj s dvbt lcd, pripadne plazmou
Moje otazky: -aka najvhodnejsia dvb-t antena,vykonom,spolahlivostou a hlavne moznostou rozbocenia na 5 vetiev do izieb -napajanie dvb-t anteny,pred rozbocenim?,rozbocovac-priechodny prud?,nebude problem ak to pojde napajane do dvb-t prijimaca a do dvb-t lcd? -strata signalu a kvality pri 5 nasobnom rozboceni? -zasuvka "legrand-f",priepustnost ok,ci treba upravu?
Dakujem za vsetky odpovede,navrhy.
_________________ Showbox S300,Openbox X810,Parabola 80 Al,2x Twin Lnb,Astra 19,2+23,5,SkyLink,Sharing(v plane)
|
| 21.červenec 2010 - 8:13 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
 Re: Antena-funkcnost-moznosti
Do novostavby bi som jednoznačne daval kvalitne a spolahlive komponenty s možnoscú hocikedy preladit frekvencie v pripade zmien na vysilačoch s rozširenymi užitkovimi vlastnoscami.Takouto komponentou je napriklad visoko kvalitny zosilovač smartmini za 180€ pre 3 uhf muxi alebo smarthandy za 320€ pre 6 uhf anten,oba spolahlivo dodaju signal po rozbočeni až do 12 TV a do zasuviek teda netreba puščat napetie pre DVB-T ale len pre pripadne SAT anteny.Je to rešení bez všemožnych zlučovačov,odladovačov,filtrov,zadrží a podobnych komponentov.Kvalitnym riesenim je aj použit viacnasobny Zlucovač-UHF filter rady MC alebo MK+kvalitny zosilovac SCHWAIGER napr.UVN 1016.Vyšší cena sa vrati dlhoročnou spolahlivoscou a kvalitou pricom zo signalom sa možno podelit aj zo susedom a tak rozložit finančne naklady.K otazke aku antenu,nuž to zaleži na miestnych prijmovich podminkach tedy či sa tam viskituje rušenie a aké,no pri použiti v prilohe načrtnuteho bi som volil pre kanal 21 až 39 dobru kanalovu antenu a pre kanal 40 až 69 antenu EMME ESSE,ktora ma dobry vikon na visokich kmitočtech.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
|
| 21.červenec 2010 - 15:58 |
|
 |
|
jzaprel
Pokročilý
|
Programovatelné kanálové zosilovače je dobrá volba, a to zhladiska budúcnosti. Totiž muxi budú neustále ešte pribúdať,budú sa meniť aj kanály aj podmienky príjmu.Sú vhodné (dokonca aj finančne aj ked zo začiatku sa zdajú ako drahé) najma v prihraničných oblastiach napríklad na juho-západnom Slovensku, kde je možnosť prijímať okrem sk aj hu,cz alebo rakúske muxi.Umožnujú dobrú filtráciu kanálov alebo skupinu kanálov.Možno ale v K.Hore bude možný a chcený iba príjem cz muxov-to jesť 3 muxi a možno iba jednou anténou-a v tom prípade bude vhodné možno ekonomickejšie riešenie.Ale bez zistenia realnych možností príjmu sa konkrétne poradiť nedá.
|
| 21.červenec 2010 - 17:07 |
|
 |
|
milius
Mírně pokročilý
|
Momentalne na novostavbe docasne namontovana antena od vyrobcu Sencor-SDA-510 DVB-T anténa vonkajšia Popis:Aktívna DVB-T anténa, externé umiestnenie (stožiar/balkón, odolná voči vode/UV žiareniu), zisk 25 dB, pásmo VHF, UHF, polarizácia vertikálna/horizontálna, pripojenie cez F konektor, v balení adaptér 12V/100 mA, redukcia IEC Odolná vonkajšia DVB-T anténa UHF 470 - 870MHz VHF 47 - 230MHz, FM Impedancia 75 OHM HDTV READY Horizontálna aj vertikálna polarizácia Zabudovaný výkonný nízkošumový zosilňovač Zisk 25dB Napájanie 12V/100mA (adapter 220V/12V v balení) Vodeodolné vonkajšie prevedenie Odolné proti UV žiareniu Pripojenie cez F-konektor (redukcia na IEC v balení) 2 možnosti montáže, balkón / stožiar Typ dvb-t prijimaca je sencor,typova rada momentalne neviem,v podstate to bol darcek,cize set-prijimac+antena. Funkcnost velmi dobra,kvalita signalu cca 92 percent,antena umiestnena vo dvore,na stoziari vysokom asi 1meter,ukotveny v zemi,smerovanie Praha,dostupne muxy 1,2,3 Myslim ze kvalita a prijem je tam vo vybornej kondicii,jedna sa skor o to,ci je moznost pouzit aj tento typ anteny a doladit to rozbocenie na 5 vetiev s nejakymi kvalitnymi a snad aj menej ekonomicky narocnymi komponentami. Dakujem za podnety
_________________ Showbox S300,Openbox X810,Parabola 80 Al,2x Twin Lnb,Astra 19,2+23,5,SkyLink,Sharing(v plane)
|
| 22.červenec 2010 - 9:25 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
Počatečtní nevhodny navrh domoveho TV+SAT rozvodu sa po neskoršom rozširovaní jeho možnosti neumerne prodraži,často treba vihodit stavajuce dielce ako už nepoužitelne a nahradit ich potom inimi čo prinaša dalše finančno-časové naklady.Treba si proto načrtnut prognozu rozvodu s ohledem na finančne možnosci taktež zohlednit vekovu strukturu divakov/ deti maju zaujem napr. o rozpravky,manželka o telenovele atd./Teresticki prijem toho do roku 2012 moc neposkytne /nedoriešene visílacé práva,každi sce pískat,nigdo nesce hrat a divak potom škrípe zubámá / preto treba uvažovac aj o alternativním príjmu napr.SAT.Po téhle uvahe prisposobit rozvod a to tzv.stavebnicovym sposobom tak aby nebolo nutne vimienat dielce ale doplnovat.Takže zvažim aku velku rozvodnu skrinu bude treba,ak je rozvod hviezdicovy tak 6 nasobny kombo rozbočovač SAT+TV z ktoreho pojde dočasne len Terestricky signal a neskor možno bez rekonstrukce systemu pripojit aj satelit.Kedže senkor antena ma 25 decibelovy zosilovač netreba mat obavy z poklesu TERR signalu ani po 10nasobnom rozbočení.
|
| 22.červenec 2010 - 16:06 |
|
 |
|
milius
Mírně pokročilý
|
Dakujem,cize vezmem do uvahy povodnu sencor antenu a za nou ten combo tv+sat rozbocovac. Napajanie samozrejme pred rozbocovacom,ale ten rozbocovac,s priechodnostou prudu,alebo tam bude utlmeny?,pytam sa lebo nemam s touto technologiou moc skusenosti. Dalej, tv+sat zasuvky legrand,mozu byt osadene,alebo ich obist? Co sa tyka vysielania a dajme tomu komercializacie a mozno spoplatnenia dvb-t,tak na uzemi CZ su o dva roky od SK popredu a je tam vacsi vyber muxov a aj moznosti prijmu su daleko vacsie,tam by problem byt nemal. Co sa tyka rozvodu,ano,je to sposob hviezdicovy,cize antena na streche,rozbocovac pod strechou,povala riesena bez moznosti podkrovia a dalsich uprav,skor taky malodomcek.tv+sat zvody v podstate do kazdej miestnosti,dohromady 5+garaz rovnako s tv zvodom,alebo zlabom. Ako som pisal,kvalita signalu velmi dobra,umiestnena antena len na dvore,po umiestneni na strechu teoreticky 99 percent,kedze momentalne 92.Skor sa obavam straty pri tom rozboceni a cca 8-10 metrov kabla na vetvu. Diky
|
| 22.červenec 2010 - 16:19 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
Kombo rozbocovac bude priechodzí len pre SAT napetie ale N I E pre DVB-T a z kombo rozbočovača pojde už len koax do SAT+TV zasuviek legrand,ktere predpokladam že su KONCOVE.Takže zo setoboxu DVB-T už netreba puščac 5 voltov.Strata DVB-T signalu nehrozi ak predpokladame že antena dodá signal 42 dBuv+25dB zesilovač-12dB straty v rozbočovaci a kabli-3dB zasuvka legrand=52dB,cize signal v zasuvke bude o 12dB silnejši ako zo samotnej anteny bez zosilovača naviac DVB-T signal oproti analogovemu sa spravidla použiva o 8dB slabší proto su aj visilače slabšé ako u analogu.
|
| 22.červenec 2010 - 17:36 |
|
 |
|
profak
|
zdravim. tu antenu by som urcite nepouzil. to vlastne ani nie je antena. to je taka karikatura, ktora sa chce na antenu hrat. ja poznam yagiho anteny, ant. typu color a ich mutacie, plzenske sito a pod. dat na kus drotu, ktory ani nie je dipolom nejaky zosilnovac (urcite s vybornymi parametrami  ), zaliat to plastom a prihodit super cenu, tak to je poriadna sila... ak je signal homogenny, nebal by som sa pouzit kolorku, ak nehomogenny, tak snad plzenske sito. predzosilnovac by som pouzil podla potreby. je ale tazke radit na dialku, lebo nepoznam prijmove pomery v danej lokalite. a riadit sa podla bargrafov a percent v set top boxe sa naozaj neda. najprv si dajte zmerat signal muxov, ktore chcete prijimat, alebo sa treba s tym pohrat (potrapit). laborovanie vsak nesetri peniaze a ani cas. treba zvazit obe moznosti  .
|
| 22.červenec 2010 - 19:12 |
|
 |
|
milius
Mírně pokročilý
|
V danej lokalite ide signal dvb-t a dostupne tri muxy na Prahu aj na antenu "color" a to dokonca bez napajania 12V a kvalita je na 85 percent,ale obavam sa toho rozbocenia a straty signalu a kvality pri 5-ich odbockach. A zasa mam co premyslat kym to pojdem priamo montovat,co kupit,zohnat a co nie. Ale dik za rady,treba aj viac nazorov.
|
| 23.červenec 2010 - 17:42 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
Ak nemaš potrebny merač DVB-T tak či bude po rozbočeni dostatočny signal možeš preverit napriklad aj takto:Spočitaš celkovu stratu signalu /utlm/ po rozbočení+utlm jednej STA zasuvky+utlm kabla jednej vetvy a zaobstaraš si utlmovi članok v takej hodnote aky je celkový utlm.V tvojom pripade bude utlm 15 decibelov tak si zožen 15 decibelovy utlmak napr. typ PRE 15 za cca 2€.Tento utlmak zapoj hned za vystup zosilovača čiže signal zo zosiluvača daj do utmaku a z utlmaku iduci signal daj do setopboksu a ked ti pojde setoboks bez vipadkov tak signal rozbočeny do 6 vetiev bude O.K.Ak chceš zistit či ma signal z anteny dostatočnu uroven tak daj uvedeny utlmak medzi antenu a zosilnovač a nasledne zapoj setoboks a ak ide setoboks bez vipadkov tak možno konštatovat že uroven signalu z visilača je dostatočna.Upozornenie: utlmak PRE 15 nie je priechodzi pre napetie ale len pre signal !!!
|
| 24.červenec 2010 - 1:20 |
|
 |
|
milius
Mírně pokročilý
|
Takze "vyspe",ak to tak jednoducho zhrniem?: -povodna antena sencor s povodnym zosilovacom 25 db a napajanim 12V -utlmovy clen -kombo tv+sat rozbocovac (vid obrazok) -rozbocenie do 5-ich vetiev cez legrand tv+sat zasuvky -zapojenie cez IEC konektory do set-top-boxu alebo dvb-t lcd Cisto zatial teoreticky,mohlo by to teda takto fungovat? Dik
|
| 25.červenec 2010 - 9:59 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
Na šest rozbočeni použi 6-nasobni rozbočovač SCHWAIGER VTF8846.Utlmovy članek PRE15 použiješ len na overenie urovne signalu a potom ho už nigde nevkladaj ale odlož do šuplika.S tveho dotazu ale neni celkom jednoznačne či sceš mat v každej zasuvke v buducnosti aj sat signal spolu s terestrickim alebo iba terestricky signal.Pre koncepciu SAT+TERR do piatich miestnosti bi si ovšem musel použit ine konponenti a ine zapojenie.Toto treba zvažic už teraz lebo večšina komponentov by bola k ničomu a šecko bi sa muselo vimenit!!!
|
| 25.červenec 2010 - 15:47 |
|
 |
|
milius
Mírně pokročilý
|
No rodinny pribuzny tvrdil ze uz ziadne taniere a kable tam nepojdu,ale cert nikdy nevie...Priznavam,naco 8 nasobny rozbocovac,ked staci aj 6 nasobny,napriklad aj tento?(Rozbočovač Anttron R865 Frekvenčný rozsah: 5 - 2300 MHz Počet výstupov: 6 Útlm (+/1 -dB) 5-862 MHz: 12 dB Útlm (+/1 -dB) 950-2150 MHz: 15 dB Oddeľovacie tlmenie výstup-výstup: 20 dB) a myslim ze v tom pripade postaci aj koncova legrand typu F-single. A na ten druhy sposob,cize sat+terr by bolo co vsetko vhodne,ak mas skusenosti "vyspe",porad? Dik
|
| 25.červenec 2010 - 19:58 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
Toto riešenie je navrhnute pre distribuci SAT+TERR signalov do 4 zasuviek a k tomu samotny TERR signal do 1 zasuvky.Treba nato jeden rozbočovač VTF8822 plus multiprepinač EMP P142-UP 5/4 do ktereho je možno zapojit 2kusi TWIN LNB pre dve družice alebo len jeden LNB pro jednu družici,jeho cena je cca 45€.Ak je potreba zaviest SAT+TERR signal do 5 až 8 zasuviek tak sa použije multiprepinač typ P.143 UP 5/8 kde už netreba rozbočovač VTF 8822 pripadne možno zasobit signalom aj suseda,ktorí ale nemava muchi abi si nevimišlal že v pripade vipadku ho sused odpojil.Osem vistupovi multiprepinač stoji cca 60€.Je to elegantne riešenie za použitia minimalneho počtu prvkov a velmi jednoducha montaž systemom ALL in ONE.Ak bi si potreboval načrt nejakeho "ludoveho" zapojenia s tim nemam až take skusenosci protože sa venujem prevažne spoločnim antenam a rozsiahlejšim rozvodom signalu ale mislim že mnou načrtnute riešenie je ešte cenovo prijatelne i pre jednotlivca.
Naposledy upravil vyspe dne 19.srpen 2010 - 1:39, celkově upraveno 2
|
| 28.červenec 2010 - 17:15 |
|
 |
|
milius
Mírně pokročilý
|
Zdravim,takze finalne zapojenie po dohode s majitelom,strycom,ak nahodou nieco zle,alebo lepsie, "VYSPE" reaguj,dik. Na drziaku na komine,povodna antena sencor+wifi antena. Pod strechou napajanie anteny,vstup do rozbocovaca. Rozbocenie na 5 vystupov,z toho jeden do koncovej zasuvky,kde ma zaujima ci je mozne prevedenie typu f+lan,bez tv koncovky,ostatne 4 zasuvky typu f,jedno alebo dvojvystupove. Pozri nakres a ak budes moct,reaguj,dik.
|
| 29.červenec 2010 - 10:07 |
|
 |
|
vyspe
Pokročilý
|
STA zasuvky bi som volil všetki jedneho tipu tedy sat+terr o.i. aj preto,že kombinovana zasuvka sat+terr neprepušta do TERR vistupu frekvencie nad 880 MHz,ktore viuživaju rozne služby.A tebou načrtnuta koncepce rozvodu je teoreticky funkčna,či sa viskitnu neake problemy to ukaže až spustenie rozvodu do plnej prevadzky.Vela zdaru.
|
| 30.červenec 2010 - 1:55 |
|
 |
|
rudo28
|
to co ma byt nejaka reklama na omko? ten zosilovac by som radsej vymenil za osvedceny alcad http://www.t-cz.com/?cls=stoitem&stiid=3646je to nezmar mam ho 13 rokov a ten predzosilovac tiez nevyzera nejak vabne a ked uz sito tak velke http://www.12345.cz/?pge=detail&id=89
|
| 02.srpen 2010 - 8:38 |
|
 |
|
CiPiSEK
Pokročilý
|
skúsim sa pozrieť na vec z technického hľadiska.Oddeľovač zeme je v oprávnených situáciách dobrou voľbou,no Tebou doporučovaný nie je priechodzí pre napätie a tak je jeho využitie otázné,ak by sa použil oddeľovač zeme,ktorý korektne prepustí diseck povely a všetko čo na to naväzuje tak rozpočet by bol značne navýšený.Doporučovaný multiprepínač P.142-UP je osvedčený a spoľahlivý typ so skvelými vlastnosťami za približne 44€.Disponuje vstupom pre TERR príjem VKV+TV so zabudovaným zosiľnovačom 16 dB,možnosťou el.napájania predzosiľnovača,reguláciou úrovne TERR vstupu,satelitná časť je taktiež osadená regulátorom úrovne signálu,vstavaný zdroj je impulzne riadený a v prípade,že nikto "nepozerá televízor" sa prepne do STANDBY módu.Uvažovaná anténa obsiahne i VKV pásmo,multiprepínač ho taktiež spracuje,takže dokupovať druhý zosiľnovač so vstupom VKV už nemá význam.Cena za multiprepínač+5 kombo zásuviek za zhruba 80€ / 2400 Sk určite nie je vysoká.,naopak vysokou cenou z môjho pohľadu je vyhodiť peniaze za niečo čo neumožnuje do budúcna rozširovať užitkové vlastnosti modulárného systému bez nutnosti výmeny či náhrady stávajúcich komponent.Na Tvoj náčrt systému sa pozerám ako na jednú z možností či alternatív a preto ju nezatracujem,napokon účelom tohoto fóra je o.i. aj poukazovať na rôzne riešenia ak existujú.
|
| 03.srpen 2010 - 1:43 |
|
 |
|
jopo33
Veterán fóra
Registrován: 06.leden 2009 - 16:14 Příspěvky: 1490 Bydliště: Michalovce
|
najlepšie by tie komponenty boly ušmudlať z kanalovych voličou TESLA  ktore sme použivaly za komunistou ale teras važne v domovom rozvode by som sa vyhol alebo použil čo najmenej komponentou lebo každe dalšie pripojenie trebars nejakeho zosilovača mas straty inač prečital som si cele vlakno idete nato vyberom komponentou celkom dobre komponenty ktore tu uviedla fiona sa použivaju pre bežny prijem no na kvalitny rozvod trebars vo vile alebo nejakom penzione nestačia tam by som sa priklonil ku značkovym komponentom ktore tu boly uvedene
_________________ nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to http://jopo166.webovastranka.sk/
|
| 03.srpen 2010 - 11:26 |
|
 |
|
jzaprel
Pokročilý
|
Môj názor je : vzhladom na to ,že sa neustále ešte len buduje dig. sieť vysielačov (a aj sa bude neustále meniť)a zároveň sú v prevádzke anal. vysielače,tak ja radšej uprednostnujem tzv drahšie riešenia( väčšinov iba na prvý pohlad). V súčastnosti inštalovat tv rozvod z pevne ladených a na mieru vyrobených komponentov síce vyjde lacnejšie, ale je to len dočasne ,pokial nebudú pribúdať dalšie muxi, pokial nebudú presuny muxov, pokial nebudú vypínané anlogy.Samozrejme ,že je to môj uhol pohladu-nakolko pôsobím v oblasti kde sa bežne prijima min,. z dvoch krajín ,bežne z troch ,a v niektorých oblastiach aj zo štyroch- čiže 3 až 4 anteny.Ja tvrdím že zdlhodobého hladiska ( aj po tech stránke) je najvhodnejšie riešenie kanálový zosilovač, a nemusí byť ani programovatelný.Stačí nech má tri UHF vstupy a 6 až 10 kanálových filtrov,ktoré sa dajú kedykolvek preladit podla potreby.Samozrejme že na každom vstupe UHF sa dá meniť úroveň, a každý vstup UHF má možnosť nap. predzosika.Taký kanálový zosilovač s 10 filtramy sa dá kúpiť za cca 160 eur a s 6 filtramy za cca 100 eur.Velmi dobrý,aj ked nie kanálový zos. je od jedného sk výrobcu z PD,ktorý má 4 vstupy UHF reg, S kombináciou laditelnej priepuste 5xUHF kanál, je z hladiska budúcich zmien vhodný.
|
| 03.srpen 2010 - 13:23 |
|
 |
|