e-shop Sapro BENDR SK

AB-FÓRUM - Satelitné fórum (Satelity, DVB-T, DVB-C)

Česko-Slovenské diskusní fórum nejen o satelitním příjmu televizních programů.
Právě je 16.Prosinec 2019 - 0:29

Všechny časy jsou v UTC+01:00




Poslat nové téma  Odpovědět do tématu  [ 32 příspěvků ]  Přejít na stránku 1 2 Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Navod - E2 a SWAP particia spolu na USB
PříspěvekOdeslal: 22.Prosinec 2009 - 23:59 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 27.Prosinec 2008 - 18:34
Příspěvky: 771
Poděkoval: 20 krát
Poděkováno: 25 krát
Prikladam tu navod pre tych, ktori chcu mat na usb disku spolu s E2 aj swap particiu. Postup je robeny priamo v PGI 0.4, mal by byt funkcny aj v inych DGS softveroch, ako aj v OS Linux.

1. V zapnutom prijimaci (v PGI) zasunieme USB kluc do usb portu. Prihlasime sa do boxu telnetom pomocou programu Putty, Dreambox Control Center alebo Relook Control Center. Nastavenie programov popisovat nebudem, ak by to niekto nevedel, napiste dotaz, nie je problem popisat.

2. V telnete zadame prikaz
Kód:
fdisk -l [Enter]

V pripade, ze je vnutri HDD, usb kluc sa nam vypise ako Disk /dev/sdb: kapacita MB
Ak HDD nemame, bude sa nam vypisovat ako Disk /dev/sda: kapacita MB
V dalsom postupe predpokladam system s hdd, takze usb kluc budem pisat ako /dev/sdb. Kto nema harddisk, musi miesto sdb pouzit sda.

3. Vymazanie aktualnej particie na usb a vytvorenie particie c.1 pre E2 image.
Do riadku napiseme:
Kód:
fdisk /dev/sdb
d [Enter] - vymazanie aktualnej particie
n [Enter] - vytvorenie novej particie
p [Enter] - zvolime priparnu particiu
1 [Enter] - vytvarame particiu c.1

Spyta sa na prvy cylinder, vychodzia hodnota je 1, takze stlacime len [Enter].
Spyta sa na posledny cylinder, tu treba zvolit velkost prvej particie. Kedze nieje povinne zadat cislo cylindra, je mozne uviest aj velkost v MB. Takze ak mate napr. 2GB kluc, mozme vyclenit pre prvu particiu napr. 1.5GB, zbytok nechame pre swap particiu. Takze v tomto kroku zadame hodnotu napr. +1536M a stlacime [Enter].

4. Vytvorenie particie c.2 pre swap:
Zadame
Kód:
n [Enter] - vytvorenie novej particie
p [Enter] - zvolime priparnu particiu
2 [Enter] - vytvarame particiu c.2

Spyta sa na prvy cylinder, vychodzia hodnota je ta, kde konci particia c.1, takze stlacime len [Enter].
Spyta sa na posledny cylinder. Kedze uz tretiu particiu vytvarat nebudeme, stlacime len [Enter].

5. Nastavenie particie c.2 ako swap
Zadame
Kód:
t [Enter] - zmena typu particie
2 [Enter] - vyberame particiu c.2
82 [Enter] - zadavame typ particie (Linux Swap)
a [Enter] - nastavime particiu c.1 ako bootovaciu
p [Enter] - uvidime vypis particii, v dvoch riadkoch uvidime /dev/sdb1 a /dev/sdb2, na ich koncoch mozte vidiet Linux a Linux swap
w [Enter] - zapis zmien na disk


6. Formatovanie particie c.1 na system ext2
Zadame
Kód:
umount /dev/sdb1 [Enter] - odpojenie particie (v pripade ze sa nam automaticky pripojila do systemu)
mkfs.ext2 -b 4096 -I 128 /dev/sdb1 [Enter] - formatovanie particie
(v pripade problemov s bootovanim pouzit prikaz mkfs.ext2 -I128 -b4096 -L MINI /dev/sdb1
mount /dev/sdb1 /mnt/usb [Enter] - pripojenie particie do /mnt/usb


7.Dalsi postup uz pozostava z nahratia E2 image na usb disk a jeho rozbalenie.
Takze sa pripojime k boxu cez FTP a nahrame na usb (do /mnt/usb) image E2.
V telnete zadame
Kód:
cd /mnt/usb [Enter]
ls [Enter] - tu uvidime nas subor, v dalsom prikaze ho treba zadat presne tak, ako je uvedeny (dodrzat velke a male pismena)
tar -xzvf subor.tar.gz [Enter]
sync [Enter]


A to je vsetko, uz len staci korektne restartnut (prip. vypnut) box a stlacit prislusnu volbu na DO pri zapnuti podla verzie multibootu, ako napr. Multiboot PKT 2.0.


Naposledy upravil(a) Pr0metheUs dne 11.Leden 2015 - 18:57, celkem upraveno 3 x.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 16.Srpen 2010 - 14:23 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 27.Prosinec 2008 - 18:34
Příspěvky: 771
Poděkoval: 20 krát
Poděkováno: 25 krát
Zabudol som na jednu podstatnu vec. Aby bol swap v E2 na usb aktivny, je treba v subore /etc/fstab zmenit riadok
Kód:
/dev/sda1     none        swap     sw 
na
Kód:
/dev/sdb3     none        swap     sw 

Pozn.: sdb3 je swap particia v mojom pripade , u kazdeho to vsak moze byt inak, napr. sdb1, prip. sdb2.

Nakoniec ulozit a restartovat.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 24.Září 2010 - 16:06 
Offline
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Registrován: 13.Srpen 2010 - 22:37
Příspěvky: 36
satelitni prijimac: IPBOX 910HD
Skvělý návod, mohl bys mi prosím poradit.. Takto si udělám partitions na disku, pro E2 na SATA a NLB(DGS) ve flash. E2 nainstaluji na disk, spustím. Vše ok. Pak ale opět nabootuju do DGS a ten mi celý disk zpřehází. Udělá swap jako sda1, ostatní partitions zruší a udělá sda2 do konce kapacity disku. Tím pádem je E2 v prd...li


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 24.Září 2010 - 16:18 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
Naco davas E2 na HDD? Daj si ju na USB kluc - staci ak ma min. 500M a uz to fici.

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 24.Září 2010 - 17:29 
Offline
Znalec fóra
Znalec fóra

Registrován: 06.Listopad 2008 - 18:28
Příspěvky: 710
to ale prece nevadi kdyz tu E2 das na disk kterej vytvoril nlb . nebo jo ?


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 24.Září 2010 - 18:36 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
Ak to urobis tak ze budes mat particie:
1. swap
2. hdd na nahravky
3. E2

tak by to malo chodit. Ci hodi neviem, ak mas stare NLB tak nie, ak mas tie novsie, tak tie by nemali sami nic preformatovat.

Ale ak si das E2 a swap na USB (myslim ze o tom je toto vlakno), tak to mas ovela lepsie, lebo ked sa HDD nepouziva, moze sa uspat, ked budes mat image na HDD, tak sa prakticky nikdy neuspi a sratis este aj jeho zivotnost tym ze bude musiet behat po particiach, zaroven na tom istom HDD bude swapovat, nahravat z jedneho tunera a zaroven z druheho - uz je toho potom na ten HDD dost nie. Potom sa bude samozrejme aj viac hriat a bude viac hluku. Swap a E2 je lepsie dat na USB kluc a hdd nechaj pre NLB swap a nahravky. I ked neviem naco je dobre mat E2 a zaroven NLB, ked E2 uz chodi ako ma! Ja uz nevidim nic preco by som mal spustat image zalozeny na DGS. Do flash uz som dal AAF E2, ale stejne ju nikdy nespustam, lebo ta sa mi nepaci. Ked bude PKT do flash, tak ju tam dam, hlavne aby sa este dal zmenit skin, lebo bez HD Glass uz nedokazem zit :)

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 24.Září 2010 - 21:55 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 08.Listopad 2006 - 11:52
Příspěvky: 1121
Poděkováno: 6 krát
Plne súhlasím s Billym. Image a swap na HDD nepatria.
Optimálne riešenie je Image vo flash a swap na USB. Keď to nie je možné (ako v prípade PKT), tak image na usb aj swap na usb.
Je to voľne konfigurovateľné napr. v /etc/fstab, kde sa dá povedať, čo je HDD a čo swap. Na poradí partitions na médiách vôbec nezáleží.
Nepríjemnou vlastnosťou DGS image bolo, že po inštalácii do flash boxu si svojvolne naformátoval média podľa svojej potreby, a tým zlikvidoval všetko, čo bolo predtým (to je prípad, čo popisuje proasnet).
Tusím to už nové verzie nerobia, ale opäť súhlasím s Billym, že nevidím dôvod tam DGS SW vôbec cpať.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 24.Září 2010 - 23:38 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
Jeden maly detail - na USB treba dat ako prvu particiu Image a swap ako druhu (cize nie v lubovolnom poradi), lebo niektore image (ak nie vsetky) nedokazu nabootovat z sdb2, ale iba z sdb1. U sda je to jedno, tak to ide z sda1,sda2,sda3,sda4 ...

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 25.Září 2010 - 9:40 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 08.Listopad 2006 - 11:52
Příspěvky: 1121
Poděkováno: 6 krát
Ide to aj z sdbx. Závisí to od nastavenia multiboot prostredia
Posledné verzie E2 obsahujú pekný plugin BootPlus, ktorý priamo cez box umožňuje editovať multiboot prostredie. Ja mám na USB kľúči 3 partitions - 2x ext2 a 1 swap. Ak chcem vyskúšaž novú verziu (USB) a momentálne som nabootoval z sdb1, za behu boxu si primountujem sdb2, rozbalím E2 a nabootujem z sdb2. Alebo opačne. USB kľúč ani z boxu nevyťahujem.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 25.Září 2010 - 11:02 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 27.Prosinec 2008 - 18:34
Příspěvky: 771
Poděkoval: 20 krát
Poděkováno: 25 krát
O tom plugine som ani nevedel, doteraz som to robil tak ze som vytiahol usb, strcil do pc a rozbalil enigmu bud do sdb1 alebo sdb2 a potom spat do satelitu. Kazdopadne vdaka za tip.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 21.Leden 2011 - 13:24 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
Chuapi,

a ked uz to mam podla tohto squeleho navodu..tak uz potom netreba robit nasledovne prikazy ?

mkswap /dev/sdb2
swapon sdb2

???

A dalsia otazka....ako skontrolujem, kde je ten swap po restarte a ci je vobec aktivny na particii (sdb2), kde som ho chcel mat ???

(Totiz HPUX alebo Solaris prikaz 'swapinfo' - v tomto linuxe nevidim a tak vlastne neviem zistit kde je ten swap a aky je velky.

???

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 21.Leden 2011 - 15:06 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
Dobreee,

nasiel som co som hladal v menu E2 PKT - a zda sa, ze sa vec podarila.

Len tolko.

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 27.Leden 2011 - 19:35 
Offline
Pokročilý
Pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 16.Září 2008 - 12:52
Příspěvky: 135
satelitni prijimac: AB IPBOX 9000HD-DVBS2 -320HDD
Poděkoval: 7 krát
Nesetkal se někdo s tímto mám PGI 6 a na usb PKT 1.0.0 Xtmas.Nějaký čas mi to jde a pak najednou už Enigma nebootuje.Na dálkovém držím 3jku,ale ani na displeji se neobjeví nic jen booting (ne booting-Enigma).Už jsem měl Vodku 7 tam mi to dělalo také.Skoušel jsem ruzné e2,mám 4x usb 4G,na dvou mám stabilně enigmu,na 1 mam PKT a na 2hé Sifteam další na pokusy.Dnes jsem přehrál PGI 6 dal addon a zalohu,skin BlackBlue nahrál na usb E2
a nic,nerozjeli se ani stare E2 ktere mam na usb a ktere dřív šli.Prostě to nechce bootovat z usb.Pročetl jsem snad už všechny stránky s touto tématikou co tu na fůru jsou a vyzkoušel snad vše,takže budu vděčný za radu

_________________
Vu+Solo 4K VTI,IPBox 9000HD,2x DVB-S2 tuner Conexant CX24116,hdd 320GB,flash Vodka 10,usb Enigma2 Hyperion V4 ,Motor SG-2100-23.5E,19E,13E,0.8W
IPBox 9000HD,hdd 640GB,flash Vodka 10,usb Hyperion 4,5
1x IPBox 200S


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 27.Leden 2011 - 21:52 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 27.Prosinec 2008 - 18:34
Příspěvky: 771
Poděkoval: 20 krát
Poděkováno: 25 krát
Skus si nahrat znovu multiboot, kedze mas PKT na kluci, doporucujem PKT Multiboot, ak nemas samozrejme vadny kluc.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 28.Leden 2011 - 7:42 
Offline
Pokročilý
Pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 08.Duben 2008 - 20:37
Příspěvky: 112
satelitni prijimac: IP Box 910 HD
Místo/Bydliště: Valašské Meziříčí
Poděkoval: 3 krát
Poděkováno: 2 krát
Nebo ještě zkus vyměnit baterie v DO.

_________________
•PBox 910HD•PGI 1.3.0 flash•Enigma2 usb PKT 1.3.633/sdb1•Enigma2 usb PKT Nebula/sdb2•
•HDD 2.5" interní Samsung HM320JI 320GB•
•Motor SG-2100•
•ASUS RT-N16 Tomato•


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 28.Leden 2011 - 9:36 
Offline
Pokročilý
Pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 16.Září 2008 - 12:52
Příspěvky: 135
satelitni prijimac: AB IPBOX 9000HD-DVBS2 -320HDD
Poděkoval: 7 krát
tak to asi byli opravdu ty baterie po výměně to jde.Díky jsem lama

_________________
Vu+Solo 4K VTI,IPBox 9000HD,2x DVB-S2 tuner Conexant CX24116,hdd 320GB,flash Vodka 10,usb Enigma2 Hyperion V4 ,Motor SG-2100-23.5E,19E,13E,0.8W
IPBox 9000HD,hdd 640GB,flash Vodka 10,usb Hyperion 4,5
1x IPBox 200S


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 28.Leden 2011 - 10:14 
Offline
Pokročilý
Pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 16.Září 2008 - 12:52
Příspěvky: 135
satelitni prijimac: AB IPBOX 9000HD-DVBS2 -320HDD
Poděkoval: 7 krát
ještě bych se chtěl zeptat,po restartu mi vždy najede /bin/sh:ipkg:not touhd,nevíte co to je,chci podotknout že mi nejde nastavit HDD i když jsem už skoušel snad vše z tohoto fora,až se divím co všechno ipbox vydrží,tak nevim jestli to nema vliv na tu hlášku.

_________________
Vu+Solo 4K VTI,IPBox 9000HD,2x DVB-S2 tuner Conexant CX24116,hdd 320GB,flash Vodka 10,usb Enigma2 Hyperion V4 ,Motor SG-2100-23.5E,19E,13E,0.8W
IPBox 9000HD,hdd 640GB,flash Vodka 10,usb Hyperion 4,5
1x IPBox 200S


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 12.Březen 2011 - 22:35 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 07.Březen 2011 - 17:18
Příspěvky: 197
Poděkováno: 2 krát
Dobrej, nemohu formátovat flash na nahráni E2. otevřu telnet zadám : mksf.ext2/dev/sdb1 Enter a hláška ( No such file or directory). prosím kde múže být problém. Dík MF56


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 13.Březen 2011 - 0:23 
Offline
Moderátor
Moderátor
Avatar uživatele

Registrován: 27.Prosinec 2008 - 18:34
Příspěvky: 771
Poděkoval: 20 krát
Poděkováno: 25 krát
Zadaj do konzoly fdisk -l [Enter] a hod sem vypis.


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 13.Březen 2011 - 2:23 
Offline
Znalec fóra
Znalec fóra
Avatar uživatele

Registrován: 20.Duben 2010 - 12:35
Příspěvky: 538
satelitni prijimac: IP BOX 9900 HD+
Poděkoval: 3 krát
MF56 napsal:
Dobrej, nemohu formátovat flash na nahráni E2. otevřu telnet zadám : mksf.ext2/dev/sdb1 Enter a hláška ( No such file or directory). prosím kde múže být problém. Dík MF56


Chyba je v zadanem prikazu, musi tam byt mezera

mkfs.ext2(mezera)/dev/sdb1

T.

_________________
FESTINA LENTE !


Nahoru
   
Zobrazit příspěvky za poslední:  Seřadit podle  
Poslat nové téma  Odpovědět do tématu  [ 32 příspěvků ]  Přejít na stránku 1 2 Další

Všechny časy jsou v UTC+01:00


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host


Nemůžete posílat nová témata
Nemůžete odpovídat v tématech
Nemůžete upravovat vlastní příspěvky
Nemůžete mazat vlastní příspěvky
Nemůžete posílat přílohy

Najít:
Přejít na:  
ellano.sk