e-shop Sapro BENDR SK

AB-FÓRUM - Satelitné fórum (Satelity, DVB-T, DVB-C)

Česko-Slovenské diskusní fórum nejen o satelitním příjmu televizních programů.
Právě je 07.Prosinec 2019 - 19:52

Všechny časy jsou v UTC+01:00




Poslat nové téma  Odpovědět do tématu  [ 17 příspěvků ] 
Autor Zpráva
PříspěvekOdeslal: 29.Květen 2010 - 19:54 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
Spravne formatovanie HDD

Najprv si odpojme disk (ak je pripojeny) prikazom: umount /mnt/usb/
Pre istotu este aj prikazom: umount /mnt/media/

Napiseme cez telnet prikaz (nezabudnut ze za fdisk je medzera): fdisk /dev/sda,
- vypise na nejake udaje, zadame prikaz (command m - for help:): m

vypise prikazy:

Command Action
a toggle a bootable flag
b edit bsd disklabel
c toggle the dos compatibility flag
d delete a partition
l list known partition types
n add a new partition
o create a new empty DOS partition table
p print the partition table
q quit without saving changes
s create a new empty Sun disklabel
t change a partition's system id
u change display/entry units
v verify the partition table
w write table to disk and exit
x extra functionality (experts only)


Pre zistenie co mame na disku zadame prikaz: p

vypise nieco taketo (k tomuto sa chceme dostat):

Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 125 1004031 82 Linux swap
/dev/sda2 126 30401 243191970 83 Linux


V units mame vysledok ze jeden unit je pri tomto disku (250G) velky priblizne 8.1M (presne 7.9, ale staci to len priblizne). Kazdy disk moze mat iny vysledok. Rozhodnite sa aky velky swap chcete mat. Odporucam min. 100M a max. 1G. Ja som dal 1G a vyratal som to takto: 1G= 1024M
1024 / 8.1 = 128, cize vyslo mi ze mam dat hodnotu 125 aby som mal 1G swap.

Najlepsie je najprv vymazat vsetky sda, cize tu by sme pouzili prikaz: d
opyta sa na cislo particie (partition numer) 1-4, zadam 2 a po potvrdeni to zopakujem pre prvy disk, cize znova zadam: d a potom cislo 1. Skontrolovat mozeme cez prikaz: p ci uz mame vsetky particie vymazene. Ak ano pokracujeme dalej. Ak nie opakujeme akciu.

Teraz ideme particie vytvarat. Zadame prikaz: n
a ked sa bude pytat na velkost particie, zadame tu vyratanu hodnotu, cize v nasom priklade 125. Potom to zopakujeme a tam uz nechame hodnotu ktoru nam ponukol (to je cely zvysok disku). Tym mame vytvorene 2 particie (mozeme to skontrolovat cez p):

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 125 1004031 83 Linux
/dev/sda2 126 30401 243191970 83 Linux


- cize vidno ze sda1 je o velkosti blokov 1-125 a sd2 je 126-30401

Teraz musime este sda1 zmenit na swapovau particiu (hodnota 82 namiesto 83) cez prikaz: t
zadame partition numer: 1
zadame Hex code: 82

Skontrolujeme cez p a ak je vsetko ako ma byt (pri sda1 musi byt napis Linux swap a u sd2 iba Linux).

cele to potvrdime prikazom: w
- cize write table to disk and exit, to mam zapise vsetko co sme urobili a disk je vytvoreny.

Teraz vytvorime swap na sda1 prikazom v telnete:
mkswap /dev/sda1

a naformatujeme zvysny disk (sda2) prikazom:
mke2fs /dev/sda2

Uvime ze bezi formatovanie a ked skonci, mame spravne naformatovany disk.

Mozeme este skontrolovat swap prikazom: free
a mali by sme vidiet v riadku: swap vacsie hodnoty ako 0. Ak by boli v celmom riadku len nuly, tak mozeme napisat prikaz: swapon sda1
a znova skontrolujeme cez prikaz: free

HOTOVO !!!

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 30.Květen 2010 - 16:43 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
Sqvele, dakujem, vyskusam.

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 11.Červen 2010 - 19:50 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
Ahojte,

chcem sa spytat na radu ohladom toho swapu.
Ako som si vsimol, tak po restartovani boxu a zadani prikazu "free" v telnete, tak na swape mam vsade nuly. Manualne ho zapnem prikazom swapon /dev/sda1.
Nabehne a tvari sa OK.

Rad by som sa vsak spytal, preco ten swap nie je "ON" automaticky pri starte ipboxu ?
Alebo - ako to a kde mam nastavit, aby som nemusel swapon .dev.sda1 zadavat cez telnet manualne ?

Vdaka vopred.

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 11.Červen 2010 - 21:20 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
No,

zistil som, ze 'swapon -a' v ipboxe nefunguje ako v beznom linuxe, pricom je nutne pouzit prikaz 'swapon /dev/sda1'....
...problem je, ze vo /var/bin/init.d/1.hdd je uvedeny ten nespravny prikaz a teda namiesto swapon -a je ho nutne preplacnut prikazom swapon /dev/sda1
(myslim v tom subore "var/bin/init.d/1.hdd")

Zatial tak.

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 12.Červen 2010 - 10:03 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
ipboxfun napsal:
No,

zistil som, ze 'swapon -a' v ipboxe nefunguje ako v beznom linuxe, pricom je nutne pouzit prikaz 'swapon /dev/sda1'....
...problem je, ze vo /var/bin/init.d/1.hdd je uvedeny ten nespravny prikaz a teda namiesto swapon -a je ho nutne preplacnut prikazom swapon /dev/sda1
(myslim v tom subore "var/bin/init.d/1.hdd")

Zatial tak.



Tazke problem vyrieseny!
Funguje to a swap je automaticky zapnuty pri starte boxu !
Yes !

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 12.Červen 2010 - 20:48 
Offline
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Registrován: 10.Únor 2008 - 20:15
Příspěvky: 51
satelitni prijimac: IP Box 9000 HD
ipboxfun napsal:
ipboxfun napsal:
No,

zistil som, ze 'swapon -a' v ipboxe nefunguje ako v beznom linuxe, pricom je nutne pouzit prikaz 'swapon /dev/sda1'....
...problem je, ze vo /var/bin/init.d/1.hdd je uvedeny ten nespravny prikaz a teda namiesto swapon -a je ho nutne preplacnut prikazom swapon /dev/sda1
(myslim v tom subore "var/bin/init.d/1.hdd")

Zatial tak.



Tazke problem vyrieseny!
Funguje to a swap je automaticky zapnuty pri starte boxu !
Yes !

_________________
DM 900UHD_Experimental oe2.5, DM 7020HD, Oscam, Toroid 90, 3x LNB, prep.EMP Centauri P.168.W V1


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 13.Červen 2010 - 13:20 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 18.Červenec 2008 - 21:56
Příspěvky: 186
Ehm,
nejaka otazka alebo len citacia ?

_________________
(AB IPBOX 9000HD, 2xDVB-S2 Conexant CX24116, 500GBHDD, E2 PKT XmasEd, PGI 0.7.2, 19E,23.5E,13E,0.8W)
Karta: Skylink


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 30.Srpen 2010 - 12:01 
Offline
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 29.Prosinec 2008 - 8:29
Příspěvky: 74
Prajem pekný deň,
pre správne fungovanie IP BOX 9000HD a sw PGI v0.7.2, chcem spraviť poriadok na HDD a chcem ho dostať do stavu:

/dev/sda1 1 125 1004031 82 Linux swap
/dev/sda2 126 30401 243191970 83 Linux

Teraz ho mám:
/dev/sda1 1 125 1004031 83 Linux
/dev/sda2 126 30401 243191970 83 Linux

Otázka:
Ak nechcem prísť o filmy na HDD je možné vytvoriť swap na /dev/sda1nasledovne?
Postu som vydedukoval z: viewtopic.php?f=85&t=26858

postup:

umount /mnt/hdd/ ENTER
fdisk /dev/sda ENTER
p ENTER

výpis napríklad:
Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 125 1004031 83 Linux
/dev/sda2 126 30401 243191970 83 Linux

t ENTER
1 ENTER
82 ENTER
p ENTER

výpis napríklad:
Disk /dev/sda: 250.0 GB, 250059350016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 30401 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 125 1004031 82 Linux swap
/dev/sda2 126 30401 243191970 83 Linux


w ENTER
mkswap /dev/sda1 ENTER
swapon sda1 ENTER

ďakujem :thankyou:

_________________
AB IPBox 9000HD SW: PGI 0.7.3 v flash; PKT 1.0 v USB; 2x DVB-S2; HDD 1000Gb; 1x DiSEqC P.168-W V1;Toroidal 90 (45;39;28,2;23,5;19,2;13;9;4,8);4x LNB GI202 Twin;4x LNB GI201;TV LCD FULL HD SAMSUNG; WWW cez: ORANGE;


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 30.Srpen 2010 - 12:28 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
Ano, presne tak.

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 31.Prosinec 2010 - 0:12 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 26.Prosinec 2006 - 12:06
Příspěvky: 277
Poděkoval: 1 krát
změna hdd ext3 na ext2 - jednou se mi to kdysi povedlo a ted ne a ne jak na to-dik

_________________
DM7020HDv2_Inverto Black Ultra Twin-125x140


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 31.Prosinec 2010 - 9:21 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
ZOZNAM A ROZDELENIE DÔLEŽITÝCH PRÍSPEVKOV! Nehovori ti to nic? Je to prva tema hore. Neni tam pre srandu. Je tam navod na formatovanie HDD. Aj hladanie by ti to naslo.

viewtopic.php?f=85&t=26858

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 31.Prosinec 2010 - 10:23 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 26.Prosinec 2006 - 12:06
Příspěvky: 277
Poděkoval: 1 krát
Billy-sk napsal:
ZOZNAM A ROZDELENIE DÔLEŽITÝCH PRÍSPEVKOV! Nehovori ti to nic? Je to prva tema hore. Neni tam pre srandu. Je tam navod na formatovanie HDD. Aj hladanie by ti to naslo.

viewtopic.php?f=85&t=26858


nejsem tak přiblbly,abych to nenašel,ale zaseknu se u formatování - nejde a tak mám vše jak pišeš jen v ext3

_________________
DM7020HDv2_Inverto Black Ultra Twin-125x140


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 31.Prosinec 2010 - 10:40 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
Tak skus fintu, ja som mal jeden disk moc velky a tiez mi nesiel formatovat. Skus urobit swap particiu hdd aspon viac 1G a druhu zvysok, ak to nepojde, skus tu druhu rozdelit este na 2. Zda sa ze prilis velky hdd nechce formatovat.

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 31.Prosinec 2010 - 11:07 
Offline
Pokročilý
Pokročilý

Registrován: 26.Prosinec 2006 - 12:06
Příspěvky: 277
Poděkoval: 1 krát
už ok disk byl mount na media

_________________
DM7020HDv2_Inverto Black Ultra Twin-125x140


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 31.Prosinec 2010 - 12:21 
Offline
Moderátor
Moderátor

Registrován: 28.Červen 2008 - 10:06
Příspěvky: 2424
satelitni prijimac: VU+ Solo 2
Místo/Bydliště: Čadca
Poděkováno: 7 krát
:) Aj to sa stane. Doposal som to do navodu. Tento navod bol povodne pre formatovanie v PGI v6 a tam to myslim na media namountovane nebolo.

_________________
VU+ SOLO2 (2x DVB-S2) E2 VTI 9.0.2
AB IPBox PRISMCUBE RUBY
AB Cryptobox 600HD
Pozicie: 19E,23.5E,13E,0.8W


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 23.Únor 2011 - 9:20 
Offline
Pokročilý
Pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 16.Září 2008 - 12:52
Příspěvky: 135
satelitni prijimac: AB IPBOX 9000HD-DVBS2 -320HDD
Poděkoval: 7 krát
chci se zeptat jestli toto formátování mužem použit i v Enigmě 2

_________________
Vu+Solo 4K VTI,IPBox 9000HD,2x DVB-S2 tuner Conexant CX24116,hdd 320GB,flash Vodka 10,usb Enigma2 Hyperion V4 ,Motor SG-2100-23.5E,19E,13E,0.8W
IPBox 9000HD,hdd 640GB,flash Vodka 10,usb Hyperion 4,5
1x IPBox 200S


Nahoru
   
PříspěvekOdeslal: 23.Únor 2011 - 10:32 
Offline
Pokročilý
Pokročilý
Avatar uživatele

Registrován: 08.Duben 2008 - 20:37
Příspěvky: 112
satelitni prijimac: IP Box 910 HD
Místo/Bydliště: Valašské Meziříčí
Poděkoval: 3 krát
Poděkováno: 2 krát
Ano můžeš, mám to také tak.

_________________
•PBox 910HD•PGI 1.3.0 flash•Enigma2 usb PKT 1.3.633/sdb1•Enigma2 usb PKT Nebula/sdb2•
•HDD 2.5" interní Samsung HM320JI 320GB•
•Motor SG-2100•
•ASUS RT-N16 Tomato•


Nahoru
   
Zobrazit příspěvky za poslední:  Seřadit podle  
Poslat nové téma  Odpovědět do tématu  [ 17 příspěvků ] 

Všechny časy jsou v UTC+01:00


Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 2 hosti


Nemůžete posílat nová témata
Nemůžete odpovídat v tématech
Nemůžete upravovat vlastní příspěvky
Nemůžete mazat vlastní příspěvky
Nemůžete posílat přílohy

Najít:
Přejít na:  
ellano.sk