Evropská unie stanovila datum konce analogového rádia FM

Jediné omezení: pouze vše kolem satelitní techniky, příjmu apod.
Pokud se chcete bavit o něčem jiném, tak to patří jinam!

Moderátoři: EnoSat, Steiner, cityglam1

Pravidla fóra
Upozornenie predajcom sat. techniky !
Toto fórum je založené pre užívateľov sat.techniky ! Akákoľvek, aj skrytá reklama ,smerujúca na stránky komerčných spoločností, bude po zásluhe odmenená .

A: V príspevkoch nieje možné žiadať o refresh kariet operátorov Skylink a CSlink.
1. Název příspěvku musí odpovídat obsahu otázky - (nepojmenovávat téma jako pomoc, žádost o radu apod.) To, že chce uživatel založením příspěvku požádat o pomoc, je všem jasné ...
Také pojmenování podle názvu přijímače moc nevypovídá o samotném dotazu.
2. Než položíte dotaz, zkuste využít funkci HLEDAT - hodně příspěvků je zde stále dokola a tak není potřeba vytvářet novou diskusi.
3. Pokud je pro konkrétní přijímač vytvořena na ABF samostatná kategorie, své dotazy pište přímo tam
4. Pre vkladanie logov a podobných súborov treba využiť možnosť vloženia ako prílohy a nie ich vkladať do príspevkov ako XX riadkové texty.
5. Nedodržování těchto základních pravidel může vést k tomu, že bude váš dotaz bez upozornění smazán!
6. Maximalna veľkosť prílohy - 1MB .
Odpovědět
Uživatelský avatar
Warder
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 653
Registrován: 05.duben 2007 - 9:32

Evropská unie stanovila datum konce analogového rádia FM

Příspěvek od Warder »

Plánovalo se to nejprve na rok 2022, odložilo na rok 2024, poté na 2025 a nakonec je stanovený rok 2028… Evropská unie nyní zveřejnila závazný nejzazší termín pro ukončení analogového rozhlasového vysílání na velmi krátkých vlnách (FM) ve svých členských zemích. Bude to přesně za čtyři roky, 1. dubna 2028!

Zatímco např. skandinávské státy, zejména Norsko a Dánsko již úplně přešly na digitální rozhlasové vysílání v DAB+, a od roku 2022 se umlčuje analogové vysílání ve Velké Británii a místní regulátor Ofcom už uděluje jen digitální licence, v České republice ani na Slovensku se parlamenty, vlády i ministerstva kultury dosud stavěly proti vynucenému přechodu rozhlasového vysílání z analogu do digitálu.

Přitom nizozemský veřejnoprávní vysílatel NPO se už vzdal před časem analogového vysílání na VKV a také německé okruhy Deutschlandfunk, Deutschlandfunk Kultur, Deutschlandfunk Nova a speciální stanice Dokumente und Debatten vysílají v několika spolkových zemích pouze digitálně. U nás zatím pouze rádio Dálnice opustilo analogové vysílače pokrývající síť našich dálnic, ovšem do DAB+ však nepřešlo a vysílá jen na internetu. Přitom právě digitální příjem v automobilech pomůže řidičům – posluchačům přijímat aktuální dopravní informace a řídit a přesměrovat provoz v případě nehod, uzavírek či jiných omezení na silnicích a dálnicích. Velmi dobře využívá „nucené“ vstupy hlášení Zelené vlny na svých programech v DAB+ Český rozhlas. Nakonec u všech nově vyrobených automobilů s rádiem či multifunkčním zařízením je už povinný příjem stanic DAB+.

Je trochu smutným paradoxem, že o ukončení analogového vysílání v pásmu FM (a navíc také ze satelitu Astra 3B a v DVB-T2) uvažuje křesťanská stanice Proglas, která plánuje nakupovat pro své posluchačské kluby nové DAB+ rozhlasové přijímače, a myslí to tak s digitálním vysíláním opravdově, na rozdíl od některých velkých mediálních domů.

Ano, bohužel popularizaci digitálního vysílání nechal stát řadu let na samotných provozovatelích, jen upravil podmínky pro digitální vysílání Českému rozhlasu, kterému kmitočty pro jeho digitální síť ČRo DAB+ přidělil zákonem. Podobně tomu bylo i u sousedů s vysíláním Slovenského rozhlasu v DAB+, kde je navíc proti Česku pokrytí signálem výrazně horší. Přitom už dříve vstup na platformu DAB+ zvažovaly a připravují se na něj i další, soukromé stanice. Ale až v posledním roce ČTÚ určil privátní sítě – celoplošné a regionální multiplexy a byla vykonána dražba, a nyní se postupně přidělují úspěšným výhercům vysílací licence.

Pokud ovšem vedle digitálního rozhlasového vysílání DAB+ bude u nás nadále zachováno i analogové vysílání v FM pásmu, jak chce stát, či potažmo ministerstvo kultury přesvědčit posluchače, aby si pořizovali nové digitální rozhlasové přijímače DAB+? Pokud není stanoven závazný termín vynuceného přechodu, jako tomu bylo v televizní digitalizaci, není toto zatím na pořadu dne.

Teprve aktuální „nakopnutí“ unijním závazným termínem 1. 4. 2028 snad probudí ČTÚ i Radu pro rozhlasové a televizní vysílání k zastavení přidělování nedostatkových analogových kmitočtů v pouze v řádu maximálně stovek Wattů z důvodu zaplněnosti kmitočtového spektra, a začne se stejně jako u západních a severských zemí EU plně rozvíjet pouze digitální vysílání. Abychom nebyli v této oblasti zaostalou periférií Evropy.

Zdroj Satcentrum
------------------
Nosce te ipsum.
Odpovědět

Zpět na „Volná diskuse“