DVB-T/T2 Maďarsko

Diskuse kolem DVB-T/T2, DVB-C/C2 (pozemní a kabelové digitální vysílání)

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
pista pohranice

Re: MADARSKE DVB-T-VYSIELACE KANALI

Příspěvek od pista pohranice »

Nazdar potrebujem pomôcť mám antenu SinapsAHD343 15.5dB na madarske dvb-t intenzitu signalu mam 40% kvalitu 55% obraz je dosť kockaty neda sa to pozerať čo mam stym robiť da sa kupiť volaky zosilovač poratemi prosim som s pohranic to je pri Nitre vopred dakujem za odpovede
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

...potrebujem pomôcť mám antenu SinapsAHD343 15.5dB na madarske dvb-t intenzitu signalu mam 40% kvalitu 55% obraz je dosť kockaty neda sa to pozerať čo mam stym robiť ...

Polarizovať anténu do H
Použiť nový koax renomovanej značky na slovensku bežne k dostaniu typ
VUKI-VCCKY 75-4,8 alebo CAVEL KF114 prípadne SCHWAIGER-KOX 110/100
SCHWAIGER-KOX 996/100

Skúsiť presmerovať anténu na iný madarský vysielač

V prípade slabého signálu použiť UHF zosilnovač s maximálným ziskom 18 dB
napr.TRIAX,SCHWAIGER-R460 FF,ALEXY-U11 IEC/15 dB,EMME ESSE 12 dB

Vyhýbať sa výkonným zosilnovačom a zosilnovačom pochybných značiek a parametrov

Na záver,madarské vysielače prijímateľné z NITRY a okolia sú dostatočne silné aby na ich príjem postačovala anténa ISKRA 2845-F bez zosilnovača
alebo ISKRA ANT P-2845 DTT / G- ISKRA-ANT P-18 DTT/G-obe osadené kvalitným zosilnovačom

špeciálne som vykonal meranie madarských vysielačov anténou -novinkou

P-20 G-SWITCH-logaritmicko-periodická anténa o dlžke 44 centimetrov
osadená kvalitným zosilnovačom,pričom zosilnovač možno vypnúť ak nie
je potrebný tak,že sa do antény nepustí napätie.

LOKALITA - BRATISLAVA,anténa položená na stole v miestnosti 6 poschodie
anténa výborne zachytila madarský kanál 42+61+64 v polarizácii H
Merač RO.VE.R,koax VUKI-VCCKY 75-4,8 o dlžke 2 metre
konektory CABELCON-5.1,anténa-P-20 G-SWITCH
zosilnovač v anténe-DIGI-LOG 15R-U
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
peter 7
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od peter 7 »

Dotaz pre tých,ktorý chytajú mad. mux na k.64 z Gerecse. Od 28.apríla,ked robili údrzbu vysielacov klesá kvalita signálu vecer (az dorána) na 20% (predtým 90%),sila sign..ostala 90%. Kanál 63. ide bez problémov.
Moj LG LCD to este zvládne,ale synov Stb Telefunken uz nie. Pritom som mu pri montázi zaradil aj priepust na k. 63,64.
Zaujímave,ze doteraz to islo bez problemov. Nemáte s tým skúsenosti?
Dakujem.
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: každý mesiac iný

Příspěvek od jzaprel »

Áno,aj ja mám odozvu od zákazníkov,že od minulého týždňa -najprv tuším 26 alebo 27 a aj neskoršie boli výkyvy v kvalite na 64 k(ktorý je podstatný pre uživatelov) najme vo večerných hodinách.Včera som bol merať signál v Horných Salibách okolo obeda u zákazníka- chybovosť pred korekciou 3,3 E-5 na obidvoch kanáloch.MER 40,spektrum pekné rovnomerné-čiže kvalita ok a stabilný obraz cca hodinu pokial to bolo zapnuté.Dnes som volal zákazníčke,že čo ako ,a že vraj včera to robilo zase na k 64 asi 10 min niekedy okolo 10 h večer.
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jzaprel »

problém bude asi ich ochranný interval 1/8 a nedodržaná vzdialenosť Kabhegy (100 kW) a Gerecse (96,6 kW).Treba vyskúšať zmeniť natočenie-umiestnenie antény,ale na to by bolo vhodné mať lepší merák -s funkciou merania impul.odozvy.Prípadne prijímať k 42 z Ráby.Ale keby to robilo aj cez deň,tak by sa to dalo lepšie identifikovať.Alebo ešte zmerať tzv Merogramom alebo Spektrogramom,ale to už trošku snívam...
peter 7
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od peter 7 »

Na to som myslel aj ja ze na vyne je Kabhegy(100kw).ale rozdiel smeru príjmu medzi vysielecmi je skoro 50 stupnov, a anténu nám logper a tá je podla mna dost smerová.
Po spustení Gerecse v decembri perfektne to fungovalo, len od tej ich údrzby 28. apríla sú tieto pproblemy. Neviem,či tam mohli niečo prestavit na tom vysielači?
Mozno napíšem mail do MindigTv, len neviem či sa vobec budú somnou bavit.
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jzaprel »

Napíš,zvedavý som či odpíšu.Logper anténa nemá dobrú smerovosť.ja mám použité Spektry Unikom, a tiež to robí .
metatron

Příspěvek od metatron »

Zdravim,

prosím o radu. Som zo Želiezoviec, a rád by som v PC prijímal DVB-T kanály slov. aj madarské. Viete mi prosím poradiť vhodný typ tunera a antény na príjem týchto programov? + aký softvér použiť ?

Ďakujem
foker

Příspěvek od foker »

Nadhera.Aj mame som kupil Telefunken STB a volala mi ze jej okrem Duna a Autonomia nejde ziadny mad program.Uz som sa tesil ze som jej to spravil a nebude musiet platit Digi :angry4:
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jzaprel »

Telefunken( dávnejšie kvalitné nemecké) sú turecké shity.Kúpili od nemcov značku,to isté platí pre Grundig.
peter 7
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od peter 7 »

jzaprel píše:Napíš,zvedavý som či odpíšu.Logper anténa nemá dobrú smerovosť.ja mám použité Spektry Unikom, a tiež to robí .
Nakoniec som im nepisal mail, lebo od utorka to zase šlape perfektne S 98%,
Q 100% \:D/
Peter Tesar

Příspěvek od Peter Tesar »

Zdravim, diskutuje sa tu aj o vysielaci Gerecse. Ja ho od zaciatku bez problemov prijimam v Komarne. Sledujem to len cez vikendy, antenu mam logper ISKRA.
Asi pred dvoma tyzdnami som si vsimol, ze oba kanaly 63 aj 64 maju nejaky znizeny signal. Dovtedy mi STB ukazoval stabilne signal 50-53 na oboch muxoch, ale uz cca. dva tyzdne mam len 42-45. Obraz je nadalej stabilny, ale by ma zaujimalo, ci signal zoslabol na vysielaci, alebo chyba nastala u mna (hoci anteny ani kabla som sa nechytal, ani nevidim ziadne poskodenie, mam to na balkone).
Slovenske DVBT beriem druhou logperkou zo Sturova, tam mam signalu konstantny (cca. 51-53) odkedy to spustili na k48.
Diky.
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jzaprel »

Aj mne sa zdá ,že znižovali výkon.Dnes som meral v H.Salibách a namiesto predošlých 53 dB som nameral 37 dB-chybovosť sa zhoršila iba nepatrne.
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Výkon vysielača zostal rovnaký.

Zmenil sa uhol pokrytia signálom o 30 stupnov na západ.
V praxi to znamená,že južná časť bola zoslabená a naopak západná časť
bola navýšená.
Peter Tesar

Hm, zda sa ze tu niekto ma celkom podrobne info (myslim to stocenie vysielacej charakteristiky). Diky.
Jedine mi nesedi, ze Komarno je od vysielaca Gerecse v podstate na zapad (azimut z vysielaca na KN je cca. 290 stupnov). Takze ak posilnili zapadny smer, neviem preco u mna sa prejavil pokles signalu.
Zrejme je KN mimo hlavny lalok a dostalo sa blizsie k nejakemu minimu.
foker

Příspěvek od foker »

Neviem či sa mi s tým ešte oplatí zaoberať.Zapnem tv,väčšinou signál žiadny ale keď dám vyhľadať tak to nájde všetky programy ktoré som mal.Niekedy je obraz parádny aj keď je zamračené a niekedy sa rozpadáva aj keď je jasno
Peter Tesar

Zdravim,
uplynuly tyzden som si vymenil par mailov s madarskym prevadzkovatelom DVBT MinDig TV a opakovane som sa pytal konkretne na vysielac Gerecse, na znizenie vykonu, pripadne upravy anten. Tvrdia, ze v aprili ani inokedy ziadne upravy vysielacov ani anten nerobili.
Tak neviem, ten s kym som si pisal sa tvaril, ze vie o com hovori, tak bud zatlkaju, alebo je to presa len nejako inak a problem je niekde cestou k mojmu prijimacu v Komarne.
V inom meste v okrese Komarno mam prijimac, s korym viem pozorovat spektralnu charakteristiku signalu, je to sice komunikacny prijimac prednostne urceny na nieco ine, ale funguje celkom dobre aj na toto. Mam zaznam z povodneho stavu a teraz som si overil, ze aspon tam sa signal nezmenil ani o trochu.
Peter Tesar.
BrnkySK

Příspěvek od BrnkySK »

NZ okolie, po uprave starej kolorky podla navodu ako som dostal som zistil, ze mi zrejme nebude postacovat na chytenie mafarskeho muxu z GERECSE tak sa uchyluje k tomu ze zakupim antenu novu.
Precital som si tu, ze by mala byt vhodna antena tato:
ISKRA Anténa terestriálna UHF ANT P-2845 DTT/G, 21 - 69 K, aktívna, zisk 26dB, F-kon

Kód: Vybrat vše

Anténa 21 - 69k, aktívna, zisk 26dB, f-kon

Vlastnosti:
možnosť vertikálnej aj horizontálnej montáže
jednoduchá inštalácia
pripojenie pomocou f-konektora
robustné prevedenie pre optimálny výkon a dlhú životnosť.
Technické parametre:
Impedancia
75 Ohm

Počet prvkov
28

Kanály
21 - 69

Frekvenčný rozsah
470 - 862 MHz

Zisk
max 26dB

Napájanie:
5V po koaxiálnom kábli

Predo /zadný pomer
22 - 35 dB

Vyžarovací diagram
35°- 45° / 30°- 40°

Pripojenie
f-konektor

Dĺžka antény
1058mm
Zo stranky predajcu je zrejme, ze tejto antene, nije pribalene ziadne prislusenstvo ako adapter na zosilovac a podobne. Je to teda tak, ze tato antena sama o sebe by mala splnat vykonom aby som mohol chytat MADARSKY MUX z vysielaca GERECSE?

Dakujem za odpoved.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

anteny LPa niesu vhodne na dialkovy prijem su hluche jak pen :D .Na merace učely však postačuju a hodia sa nakolko maju vyrovnany zisk v celom pasme ale podme k tvojej otazke antena ma vsebe zosilovač ktory je vlastne spinany cez rele ak nepoužiješ trafko tak sa antena bude spravať AKO BEZ ZOSILOVAčA.Ttrafko knej neni nakolko ten zosilovač vnej možeš napajať PRIAMO Z BOXU 5V AK HO TAKTO BUDEš NAPAJAť UBERAš SA O ZISK s tohto zosilovača najlepšie je ho napajať z trafka trebars k situ polskemu ide s toho trafka 12v
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
BrnkySK

Příspěvek od BrnkySK »

Aha, no tak tie sietove anteny mame doma 3 kusi tusim, takze z jednej by sa to pouzita dalo isto. To by bolo fajn.
Nasiel som na neta aj daco taketo:
Napájací zdroj ZS 12/100 F (12VDC/100mA pre anténne zosilňovače)

ObrázekObrázek

Kód: Vybrat vše

Tento zdroj je navrhnutý tak, aby poskytoval energiu pre predzosilňovače/zosilňovače v malých pozemných anténnych systémoch (vyžaduje 12 V DC s aktuálnou spotrebou do 100 mA).
Jedná sa o upravenú verziu populárneho napájacieho zdroja D0010, naviac vybaveného zásuvkou F a F konektorom, čo značne urýchľuje a uľahčuje montáž koaxiálneho kábla.
Napájací zdroj je chránený proti náhodnému skratu. LED indikátor poukazuje na prítomnosť výstupného napätia. Dodávaný injektor napájania s F zásuvkou umožňuje prenos výkonu do predzosilňovača/zosilňovača cez rovnaký koaxiálny kábel, ktorý dopraví RF signály do prijímača.
Cena 3,64€

Cize bolo by to pre lepsi vykon skombinovat s takymto niecim, pripadne s tym trafom z beznej sietovky?!

DVB-T Tuner mam STRONG SRT 8110 SET-TOP-BOX
Odpovědět

Zpět na „DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-C2“