Návod: Oscam na RT-N16, RT-N66U, RT-AC66U...

Oscam - rady, návody a postupy
jajo4546
Odborník
Odborník
satelitni prijimac: DM7080HD

Re: Návod: Oscam na RT-N16, RT-N66U, RT-AC66U...

Příspěvek od jajo4546 »

klinec2 píše:Dostanem sa len do sda1 a tam do ostatných priečinkov co som instaloval ..tam niektoré viem otvorit ,ine my neponuka.Takto to mam v FTP natsvene viz priloha
ja napriklad vobec nemam povolene FTP
pristupujem cez Winscp alebo PuTTY, no musel som nastavit SSH - navod
klinec2
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: Vu+uno4kSE,Zgemma H8.2H

Příspěvek od klinec2 »

jajo4546 píše:
klinec2 píše:Dostanem sa len do sda1 a tam do ostatných priečinkov co som instaloval ..tam niektoré viem otvorit ,ine my neponuka.Takto to mam v FTP natsvene viz priloha
ja napriklad vobec nemam povolene FTP
pristupujem cez Winscp alebo PuTTY, no musel som nastavit SSH - navod
Ďakujem ,ale už my to spravil 11chloe....trebalo nastaviť práva cez putty
VU+ UNO 4K SE, VTi 15.0.02 / Skylink SK,AntikSat,Cyfra+ , NC+ /Maximum E-85 multifocus 23.5°,19.2°,16°,13°,4.8°,1°
Zgemma H8.2H
miked

Příspěvek od miked »

Preco prave MERLIN firmware ? Ved ten je pokial viem uz mrtvy. Teraz je dost aktualny a dost popularny Tomato pre ASUS routre. Ja pouzivam tiez jeden z Tomato odvodenych firmwarov, konkretne Tomato Shibby (ASUS RT-N16) a este z tohto konkretneho existuje aj druha odvodenina s nahradenim jeho WebGUI za JAVU, co je po dizajnovej stranke o dost krajsie (a trosku viac narocnejsie na vykon weboveho browseru samozrejme).

Neskusal som tam davat OSCAM tak neviem urcite, no podla mna by to malo fungovat. Zaklad firmwarov Tomato (paradajka) je zalozeny tiez na niektorej z verzii DD-WRT.
11chloe
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od 11chloe »

Poslední stable verze je z 30.března 2017. https://asuswrt.lostrealm.ca/
Než něco napíšeš tak si to nejdřív ověř.
sanchez13
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od sanchez13 »

Presne tak, Merlin je jeden z najaktivnejsie developovanych fw pre Asus routre. Merlin reaguje na pripadne chyby a vulnerability ovela rychlejsie ako Asus. A velakrat sa opravy z jeho fw dostanu aj do origo firmware...
Jedine, ze miked myslel na starsie routre. Merlin firmware je uz len pre novsie routre. Napr rozsireny Asus RT-N16 uz Merlin vyradil z podporovanych zariadeni. Pre starsie routre ale existuje fork Merlin image, ktory je tiez aktivne developovany:
https://www.snbforums.com/threads/fork- ... 4b8.18914/

S.
3x DM525 HD Combo, 1x DM900, 1x DM920, openATV 6.4
jajo4546
Odborník
Odborník
satelitni prijimac: DM7080HD

Příspěvek od jajo4546 »

tak tak, pravidelne aktualizuju
paradajku som neskusal teda ani nesudim
zato Merlina mam aj na DM a som snim spokojny
miked

Příspěvek od miked »

MERLIN je sracka, ma to hodne blizko k povodnemu stockovemu FW :). Najprv sa o tom nieco nauc a potom lataj dristy/nezmysli :). Nic s tym dokopy nemozes robit. Strasne vela veci v tom nieje, co maju v sebe DD-WRT alebo rozsirena "paradajka". Inymi slovami Tomato firmware maju blizsie k povodnemu DD-WRT.

A nasiel som, ze Tomato Shibby tiez funguje uplne v pohode s ENTWARE:
https://gist.github.com/dferg/833aade513965d78b43d

Dokonca tu na Ab-Forum existuje navod pre Tomato Shibby v spojeni s Asus RT-N16 routrami (ak by mal niekto RT-N16 a chcel by tam dostat OSCAM, kedze MERLIN uz je mrtvy pre routre RT-N16):
http://ab-forum.info/viewtopic.php?t=43623

Co sa tyka MRTVOLY tak Merlin veruze je mrtvy, ale len pre RT-N16, pre ktory bol kedysi MERLIN povazovany za TOP :). Nahradili ho vsak zmienovane "paradajky", za co sme ja a tiez mnoho inych systemakov a sietovych administratorov (nie len obycajnych beznych uzivatelov) nesmierne vdacni. Vdaka skapaniu Merlina pre RT-N16 sme objavili daleko lepsie FW. Este sa pouzival dakedy aj firmware KingKong, ale ten uz asi tiez upadol do zabudnutia.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
sanchez13
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od sanchez13 »

miked píše:MERLIN je sracka, ma to hodne blizko k povodnemu stockovemu FW :). Najprv sa o tom nieco nauc a potom lataj dristy/nezmysli :). Nic s tym dokopy nemozes robit. Strasne vela veci v tom nieje, co maju v sebe DD-WRT alebo rozsirena "paradajka". Inymi slovami Tomato firmware maju blizsie k povodnemu DD-WRT.

Co sa tyka MRTVOLY tak Merlin veruze je mrtvy, ale len pre RT-N16, pre ktory bol kedysi MERLIN povazovany za TOP :). Nahradili ho vsak zmienovane "paradajky", za co sme ja a tiez mnoho inych systemakov a sietovych administratorov (nie len obycajnych beznych uzivatelov) nesmierne vdacni. Vdaka skapaniu Merlina pre RT-N16 sme objavili daleko lepsie FW. Este sa pouzival dakedy aj firmware KingKong, ale ten uz asi tiez upadol do zabudnutia.
Ja sa musim zastat Merlin FW. Testoval som aj Tomato, aj DD-WRT, aj OpenWRT. Neviem o nicom co by aktualna verzia Merlina nedokazala a Tomato ano. To ake GUI sa komu paci je otazka osobnych preferencii.

Keby si si rozklikol ten adresar, tak vidis, ze podpora pre RT-N16 skoncila az v roku 2015, nie 2012 :-)
Existuje ale ako som pisal fork Merlina (aj pre RT-N16):
https://www.snbforums.com/threads/fork- ... 4b8.18914/

Nechcem tvrdit, ze Tomato nie je dobry FW. Ale podla mna je pre novsie Asus routre lepsi Merlin. Tomato je zase lepsi pre starsie Asus routre, alebo ako alternativny FW pre ne Asus routre.

P.S. mam RT-AC66U, RT-AC88U a RT-N16 som tiez pouzival a po asi 5 rokoch pouzivania som ho posunul znamemu, ktoremu funguje dodnes 8)
dufoq3
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od dufoq3 »

cela tato debata mi pride ako porovnavanie kto z vas ma vacsi penis...
Ja pouzivam tomato, ale podla toho co som pozeral prakticky to iste splna aj merlin... cize dalsia debata k tejto teme je bezvyznamna a len tu zbytocne zneprehladnuje temu.
Vu+ Uno 4K SE [E2 - ATV], lcd4linux - SAMSUNG SPF-107H
auto update picons, ASUS router OSCam, enigma2 OSCam
cityglam1
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: CI MODUL :-)

Příspěvek od cityglam1 »

Presne tak. Bavíte sa tu o niečom čo je a nie je pravda. Tak ako antivír, všetky sú zle, ale zároveň dobre. Každý ma niečo do seba resp. pre nejakého užívateľa.
sanchez13
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od sanchez13 »

Presne to som myslel mojim prispevkom. :-)
miked

Příspěvek od miked »

Ja som ale nikde nepisal ziadne plusy a minusy. Pisem len, ze Tomato firmwary su lepsie pre pouzitie IT-ckarmi (s aspon zakladnymi znalostami), kedze maju blizsie k povodnemu original DD-WRT firmwaru. Merlin FW sa snazi vyjst v ustrety uzivatelom ASUS routrov predovsetkym s povodnymi funkciami z ASUS stockoveho firmwaru. Rovnako dizajn WebGUI je vlastne zo stareho ASUS firmwaru, ale o dizajn tu ani tak nejde, nemusi to vyzerat jak Ferrari, aby to splnalo svoj ucel. Skor tu ide o tie funkcie. Netvrdim tiez, ze by bol Merlin deravy, nebezpecny, nespolahlivy a ani nic podobneho.

Chces spojit dve siete cez VPN sluzbu (cez online internetovy server, idealne cez nejaku platenu VPN sluzbu s lepsim zabezpecenim) do jednej Vitual-LAN siete ? Usetri to spustu problemov hlavne pri vyuzivani virtualnych LAN sieti spojenych medzi technicky menej zdatnymi clenmi rodiny, ak spojite napriklad dve vzdialenejsie LAN siete medzi dvoma domami/rodinami na velku vzdialenost, a pouzivaju pritom rychly internet. Chces pouzivat viacere WAN siete (porty) na routri ? Potrebujes pouzivat scripty ? Potrebujes si zalohovat z konfiguracie napriklad len MAC WiFi filter alebo len presne specifikovane polozky NVRAM pamate ? Toto vsetko spravis v Tomato firmwaroch, v DD-WRT respektive. Ibaze Merlin firmware je biedak... je to pre hlupych ludi (bez urazky), ktorym bohate staci tych paru zakladnych funkcii podla originalneho ASUS FW a ak sa NEVYZNAJU vobec do IT techniky.

Akoze v poriadku... opakujem znova, ze nechvalim ani nekritizujem firmware. Snazim sa tu povedat, ze Tomato ma blizsie k DD-WRT ako som vysvetlil. Merlin je predpotopne strasidlo - vylepseny ASUS stockovy firmware. Pouzivajte si co chcete, mne osobne je to absolutne sumafuk :-P . Ja potrebujem, vyuzivam, uzivatelom vzdy odporucam aj nainstalujem prave Tomato (konkretne Tomato Shibby odvodenu vylepsenu verziu) lebo viem, ze ak by po roku prisli po mne ziadat napriklad "pripojit sa na suseda cez WiFi" tak to nieje ziadny problem a zaroven este funguje router ako AP (aj ked o {ne}kvalitach WiFi pripojenia vieme svoje - cim menej WiFi v komunikacii, tym lepsie).
sanchez13
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od sanchez13 »

Vsetko co si spomenul od prepojenia viacerych LAN site to site (napr pomocou openvpn), cez multiple WAN az po scripty (aj to napojenie na suseda cez WiFi) je uplne v pohode realizovatelne aj na Merlinovi.
Wiki: https://github.com/RMerl/asuswrt-merlin/wiki

Ale ako tu uz bolo spomenute toto nie je tema o FW routra, takze uz nebudem viac spamovat :-)
miked

Příspěvek od miked »

No tak potom je Merlin tiez len DD-WRT kopiou s alternativnym grafickym rozhranim podla ASUS routrov a niet sa o com dalej bavit :). Ten Merlin co som videl ja pred rokmi bol trosku odlisny, ale bolo to fakt pred niekolkymi rokmi. Vtedy zrejme este DD-WRT taketo vychytavky v sebe nemal. Preto ma to asi zmiatlo - moja chyba, sorry. Kazdopadne ma stvalo, ze Merlin skapal na RT-N16 modeloch, takze sa stal pre mna neexistujucim firmwarom (vyvojar nema asi dostatocnu mozgovu kapacitu, aby prekladal a odladoval kod aj pre RT-N16 MIPS2 routre).

Vsetko sa to kopiruje z DD-WRT firmwarov a obmiena sa hlavne Web-GUI a mozno zopar detajlov vo WebGUI ako su rozsirene moznosti konfiguracie, ked si napr. otvoris konfiguraciu WiFi-radia, tak v pripade niektorych Web-GUI to mas schovane, kym zasa v inych Web-GUI mas zobrazene uplne vsetko, co sa len nastavit da na driveroch WiFi.

Mozno sa v odvodenych FW obcas doplni este nejaky novy aktualizovany osobitny modul, sluzba (deamon), ... aby prislusny FW fungoval fakt dobre na konkretnom type routru, ale to su len detajly. Koniec-koncov je to presne ten pripad, ako "linuxove boxy", kde uz takmer vsetky nove obsahuju len Enigma2 system - lenze... existuje viac vydavatelov tohto systemu (OpenATV, OpenPLi, OpenHDF, ...).

Dalsia vec je, ze existuju mnohe verzie DD-WRT z ktorych je kazda postavena na inom kernely - systemovom jadre. Konkretne pre RT-N16 existuje hned niekolko DD-WRT odporucanych verzii s roznymi jadrami (este dodnes ich mam na svojom HDD asi 6 verzii ktore som kedysi pred rokmi testoval), ale nie kazdy kernel je vhodny a nie kazda build verzia je vhodna pre RT-N16.

Proste Merlin je pre mna velkou neznamou hlavne z toho titulu, ze z nepochopitelnych dovodov sa vys.ali na ASUS RT-N16 model routru, kym firmware Tomato dalej v pohode zohnas aj aktualiny pre tento MIPSR2 router. Pre mna je to pochopitelne lepsie, byt profikom a obhajovat si "svoj" Tomato, lebo viem, ze ho mozem natrepat na vela typov routrov. Merlin bohuzial nie. V pripade, ze chces Merlin FW, tak si obmedzeny aj vyberom routru pri kupovani noveho.
zbyneksk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od zbyneksk »

Ty zabomysi valky me nezajimaji, spise by mne zajimalo, zda kdyz na Merlinu bezi AiCloud 2.0: Cloud Disk, Smart Access a Smart Sync
zda ten cloud umi i Tomato?

ASUS RT-N16 nemam, mam jen ASUS WL500g.Premium anebo Deluxe (nyni tam mam Olega, pojede na nem Tomato?), takze je mi zcela jedno, zda ten soft ten RT-N16 podporuje ci ne.
miked

Příspěvek od miked »

Toto vobec neriesim. Ja som sa sa zpociatku hraval len s DD-WRT firmwarom vo vsakovatych routroch. Ale kedze nemam cas vyvijat si sam svoj vlastny firmware, s vlastnymi aktualizaciami, doplnkami, s odladovanim na konkretnych routroch, alebo cas na studovanie DD-WRT diskusneho fora, kde sa rozobera vzdy, ze ktora verzia sa chova najlepsie na ktorom type routra, atd. tak som jednoducho zacal pouzivat alternativny uz odladeny DD-WRT a sice Tomato Shibby.

Uz sa jak hlupak idem opakovat... ale je mi to naozaj jedno ktory firmware vyuzivaju uzivatelia vo svojich routroch. Nikde som netvrdil ze je Merlin zlym, ale ze od originalneho stock FW nema daleko - toto som tvrdil. Kdezto existuju aj ine FW, ktore su postavene na baze DD-WRT resp. OpenWRT. Alebo rovno potom pouzit DD-WRT ak som administrator, a ak som blbec, tak mi postacuje aj Merlin alebo rovno len stockovy FW, lebo AJ TAK TO NEBUDEM VEDIET VSETKO VYUZIT ! Naco si tam ludia davaju alternativny FW ak ho nevedia vyuzit fakt nechapem. Nech si kupia router, zapnu ho, zapoja, a nech nastavia len heslo a nech na to seru. Stejne DD-WRT (alebo alternativny FW) v rukach amatera je asi tak zabezpeceny, jak bankovka pohodena na chodniku v pesiej zone plnej spusty ludi.

AiCloud os ASUS mna osobne teda vobec, ale faaaaakt absolutne vobec ma nezaujima. To je pre hlupych Americanov a ja osobne ked nieco o "cloudoch" pocujem, tak mi vlasy dupkom stoja :). To je nieco na sposob fungovania Google uctov, spojenych najnovsie uz aj s YouTube uctami. Staci mi tvoj google-mail ucet, na ktory ak sa uspesne "naburam", nejakym zazrakom (ciest je fakt spusta), tak viem o tebe vsetko :). Viem ake si vyhladaval webstranky vo vyhladavaci, viem ake si pozeral videa na Youtube, viem kde presne sa nachadzas (vdaka uctu v Android telefonoch), atd. - samozrejme takto to maju nastavene skoro vsetci uzivatelia (dovolim si tvrdit ze 90% vsetkych) prevazne Android smartfonov. Takze na podobnom principe funguje kazde jedno "cloudove" uloziste. Uz ked je tam predpona Ai v pripade ASUS Cloudu, tak uz to zavana problemami. V zivote by som nikdy nic nikam "online" neukladal, nezalohoval a nenahraval (roky praxe). Takze si myslim, ze podobne sprostosti su vynaliezane len pre hlupych ludi, co si nevedia sami pravidelne (fyzicky na externy LOKALNY disk) zozalohovat data alebo co si myslia, ze online uloziste je "super bezpecna zaloha dat" :D. Naopak - ked uz sa raz dakto dostane k takymto udajom, tak moze sa dozvediet vsetko mozne u uzivatelovi, uvidiet napriklad aj IP adresy z ktorych sa uzivatel pripajal na cloudove uloziste a kedy a teda sa da zistit, kde presne sa prave nachadzas. Ale nebudem to tu rozoberat ci konkretizovat. Je to proste jedna z nebezpecnych veci na internete. Ano samozrejme mozes argumentovat tym, ze si len bezny smrtelnik a ze sa nemas coho obavat, avsak na kazdeho raz dojde. Alebo za 30 rokov naseres dajakeho "hackera" a si v haji :). Bude o tebe vediet vsetko. Hm a ze som paranoik ?! Hm, no, tak ked ja som paranoik, tak potom niektori ludia asi este stale ziju v 20. a nie v 21. storoci :P . Sorry, ze som to napokon aj tak vsetko rozmazaval do podrovna... ale radsej uz vopred som napisal odpovede na otazky, ktore vzdy dostavam pri akomkolvek opominani hocijakej bezpecnosti dat ulozenych alebo aj prenasanych pravidelne cez internetovu linku :).

A koniec-koncov ak niesi uplny "lanar" tak si do Tomato Shibby tiez mozes nahodit nejaky ten "Cloud" :) pretoze sa to samozrejme da - vyhladaj si v Google spojenie slov "tomato shibby cloud".

Mne osobne postacuje pre zdielanie dat len multimedialnych DLNA technologia (sluzba), vyuzita cisto v domacnosti a aj to mam obavy, ze sa k tomu niekto moze dostat (WiFi siet) a sledovat vsetky moje kroky, co pozeram za filmy, kedy, preco, skadial... a v pripade potreby to kedykolvek moze zneuzit proti mne alebo hocikomu v nasej rodine. DLNA uplne postacuje a aj to len na uzavretu domacu siet.

Vzdy je tu otazka bezpecnosti. Jednak, ze preco sa ludia snazia vsetky veci niekam zozalohovat, sifrovat, zabezpecit a jednak potom ze ked to uz zalohovali, zabezpecili, uchovali, tak ci to nieje lakadlom pre potencialnych zaskodnikov :). Zakzane ovocie najlepsie chuti :). Ak by ludia nepotrebovali nic zalohovat, sifrovat, ukladat na internet, tak by nebol dovod na ziadne obavy zo zneuzitia dat. Nuz a pokial by niekto pouzival Cloud ulozisko len pre verejne ucely, tak by to bol asi blbec (na to tu mame online uschovnu, Email, ba dokonca komunikacnych klientov cez ktore je mozne posielat subory). Vacsinou sa na cloudove ulozisko ukladaju napr. fotky z dovoleniek, zalohy z konfiguracii, instalacky vsakovatych aplikacii (vies cim sa dany uzivatel zaobera tym padom), domace videa, atd. . Nie raz uz hackeri napadli podobne "uloziska" dat online (medialne zname pripady napr. nahych fotiek celebrit na dovolenkach).

Dufam, ze stacilo tolko k tym "coudovym" srackam napisat. Clovek co pouziva "cloud" je uplny amater do IT techniky, pretoze sa do veci nevyzna a naivne si mysli, ze su jeho data v bezpeci aj ked tieto jeho data putuju cez internetove linky kade-tade po celom svete (zaloha fotiek na dovolenke napriklad, prezeranie fotiek u vzdialenej rodiny napriklad).
zbyneksk
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od zbyneksk »

Diky za podrobne vysvetleni, asi se budu muset nad svym pocinanim zamyslet.
easyspider
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od easyspider »

klinec2 píše:
pavelzhor píše:Jednoduchý návod, jak dostat Oscam, který se nehroutí na routery s procesory mipsel respektive ARM. Osobně používám RT-AC66U, na kterém běží Oscam již několik měsíců a bez výpadků. Software se vždy po nějaké době aktualizuje. Ti zručnější si mohou z volně dostupného zdrojového kódu aktualizovat kdykoliv sami.

Na router nainstalujte firmware s poslední aktualizací:
https://www.mediafire.com/folder/bkfq2a ... wrt-Merlin

Nainstalujte ENTWARE:
https://www.hqt.ro/how-to-install-entware/

Potom v putty zadejte na příkazovou řádku:
opkg install oscam

Potom již stačí jen nakonfigurovat Oscam. Případně do jffs scripts doplnit do services-start spouštění.
Ahojte
Potreboval by som poradiť.
Podla návodu som nainštaloval Asuswrt-Merlin verziu 385.65_2 na Asus RT_N66U ale nedarí sa my nainštalovať ENTWARE.vypisuje stále viz príloha....ako dalej pls
Dakujem

Ahojte

Ako ste vyriesili tento problem?

mna trapi to iste..

* Warning: Found previous installation, saving...
Info: Creating /tmp/mnt/sda1/entware folder...
* Warning: Deleting old /tmp/opt symlink...
Info: Creating /tmp/opt symlink...
Info: Creating /jffs scripts backup...
tar: removing leading '/' from member names
Info: Modifying start scripts...
admin@RT-AC66U-4E00:/tmp/home/root#

Flaska : naformatovana na EXT2 (skusal som 2 kluce , formatovane v PC ale i vo VU+UNO 4K)

Stale to iste.

v prilohe nastavenie routra
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VU+ UNO 4K SE
dufoq3
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od dufoq3 »

riesenie je aj vid moj podpis
Vu+ Uno 4K SE [E2 - ATV], lcd4linux - SAMSUNG SPF-107H
auto update picons, ASUS router OSCam, enigma2 OSCam
easyspider
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od easyspider »

ano cital som ze preferujes Tomato no chcel som sa tomu vyhnut....
VU+ UNO 4K SE
Odpovědět

Zpět na „Oscam - multiprotokolárny kartový server“