Anteny pre DVB-T.

Všetko o anténach , zosilňovačoch a rozvodoch pre DVB-T/C

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
fisi007

Re: Anteny pre DVB-T.

Příspěvek od fisi007 »

Na požiadavku verejnoprávneho subjektu / VŠ / ohladne merných protokolov
bolo firmou RAMET oznámené,že o známku certifikačného ústavu nepožiadali s dôvodu neúmernej finančnej ceny.

Pre korektnosť však je potrebné uviesť,že RAMET vykonáva merania certifikova-
nou zostavou / POLYGON +pravidelná kalibrácia/ čo už samo o sebe vypovedá o serioznosti nameraných hodnôt.
LaaLaa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od LaaLaa »

fisi007 píše:Na požiadavku verejnoprávneho subjektu / VŠ / ohladne merných protokolov
bolo firmou RAMET oznámené,že o známku certifikačného ústavu nepožiadali s dôvodu neúmernej finančnej ceny.

Pre korektnosť však je potrebné uviesť,že RAMET vykonáva merania certifikova-
nou zostavou / POLYGON +pravidelná kalibrácia/ čo už samo o sebe vypovedá o serioznosti nameraných hodnôt.
díky za rozumnou reakci :-)
myslím, že etablovanost a vůbec zkušenost takové firmy mluví sama za sebe. Já nemám důvod těm výsledkům (a potažmo jejich práci) nevěřit i bez nějakých certifikátů. Navíc je to tak minoritní a specializovaný obor, že pokud by daná firma odváděla nějaký špatný efekt, tak velmi brzo skončí. Vzhledem k tomu, že přežili porevoluční transformaci, tak asi netřeba pochybovat o kvalitě a odbornosti.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

schemy zosilovačou mosfet pre kanalyvhf 6-12,vkv2 pasmo radia a skupinu kanalou v uhf pasme tranzistory ako aj dalšie sučiastky možme vybrať bud s kanaloveho voliča starych teliek tesla alebo kupiť v amaterskych predajnach krabička sa da urobyť bud s kanaloveho voliča alebo z plošneho spoja ktory ma na oboch stranach med je to od ing.peterky z amaterskeho radia skor pre inšpiraciu ako žeby to niekto robyl
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

2 zosilovače pasma uhf jeden je s tranzistorom bfr91a a druhy s tranzistorom bfg67 z vyrovnanou charakteristikou v celom pasme s polskych lacnych zosilovach maju tento bfg 67 niskošumovy tranzistor v sebe a swa9 na oboch stupnoch bfg67 a bfp 67 tranzistor je to iste poviem vam čo možno neviete tieto tranzistory trepe aj firma rtv trenčin do kanalovych zosilovačou ako aj do širokopasmovych na tranzistore je maličke označenie 67
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 19.květen 2011 - 12:39, celkem upraveno 2 x.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

schemy zosilovačov swa aj tu su dalšie schemy: http://sasoft.qrz.ru/___/radio/liter/ch ... r3/3-4.htm a neičo aj tu http://radionew.ru/usiliteli%20swa%20(sxemy).htm a program na vypočet filtrov http://hw.cz/teorie-a-praxe/art2679-ble ... iltru.html prikladam tieš schemu predzosilovača laditelny na 1k uhf predzosilovača sa po zmene vstupneho filtra da velmy lahko upravyť na širokopasmovy
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 20.květen 2011 - 18:13, celkem upraveno 1 x.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

aj poliaci vedia vyrabať kanalove zosilovače hla tu myslel som si donedavna že oni kanalove nerobia: http://www.elpiobis.pl/product_info.php ... 678d297009 bude to vyrobok firmy www.telmor.pl
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Balík několika jednoduchých programů pro MS DOS, určených k výpočtu LC obvodů, dolních, horních a pásmových propustí, útlumových článků, přizpůsobovacích obvodů a pod.
Programy jsou určeny pro MS DOS, některé pod o/s Windows běží korektně, některé hůře, nebo vůbec. Ověřte na svém PC. Pokud autor pridela esc rutiny a grafiku prubehu amplitudu, faze a skupinovaho zpozdeni, mohlo by to byt pouzitelne.Mam to zo stranky dx klubu
fisi007

Příspěvek od fisi007 »

RE Balík několika jednoduchých programů pro MS DOS, určených k výpočtu LC obvodů, dolních, horních a pásmových propustí, útlumových článků, přizpůsobovacích obvodů a pod::/::

Treba poznamenať,že samotný nástroj na výpočet filtra je bez ostatných potrebných prístrojov-kvalitný merač kapacity,merač indukčnosti,modulátor
DVB-T signálov a proprietárný sw-k ničomu.

Taktiež k úspešnému návrhu filtra musí bezpodmienečne konštruktér disponovať
výbornými teoretickými znalosťami z VF techniky / čo s čím súvisí / v opačnom
prípade to je iba tápanie , strata času a sklamanie s výsledku.

Len na okraj-potrebná prístrojová zostava na zmeranie a skonštruovanie
zložitejšieho reálného filtra výde na cca 8000€

Pre bežného amatéra je vždy výhodnejšie skonštruovať filter,zádrž,zlučovač a pod. podľa odskúšanej a osvedčenej schémy než robiť teoretické výpočty.

Na návody s DX klubu sa treba pozerať s vedomím,že sa jedná o komunitu
disponujúcu vynikajúcim znalostným potenciálom s VF techniky a tomu
zodpovedajú i návody často bez zbytočného komentára.

Pre zaujímavosť a info ak by niekto mal vážný záujem o podstatne lacnejšiu zostavu než od firmy R&S na testovanie filtrov je to cenovo zaujímavá Pc
karta DTA-115-GOLD za cca 3900€ pomocou ktorej sa vytvorí skúšobný signál
DVB-S/S2-DVB-T/T2-DVB-H-DVB-C ku ktorej je potrebné zakúpiť obslužný program v cene cca 1800€

Inak prajem veľa úspechov a minimum sklamaní tým,ktorí sa rozhodnú pre
stavbu filtrov svojpomocne.
Naposledy upravil(a) fisi007 dne 22.květen 2011 - 18:35, celkem upraveno 1 x.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

filter svojpomocne je zložite spravyť na jeho zladenie treba WOBLER ale su tam aj vypočty trebars tlmiacieho članku a ten sa da spravyť pomerne jednoducho a tu pridam odkaz na vyrobcu anntennych komponentou pomerne malo znameho: http://www.nvmelektro.sk/sk/03e09.htm A TU DALšIA STRANKA NA PREDAJ NIEKTORYCH VF KOMPONENTOU http://www.previs.sk/index.php?option=c ... &Itemid=19
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 29.květen 2011 - 17:16, celkem upraveno 1 x.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

UPRAVA ANTENA color KC 91BL na zvedšenie zisku na konci pasma ako je to vlastne stou colorkou počul som že sa uš predavaju upravene ake rozmery ma neupravena colorka dlžky direktorou a ake upravena pripadne ako sa lišia
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

všetko čo je na tomto svete to tu v minulosti uš raz bolo Danohla nejaky test anten na parabole som to našiel http://imageshack.us/photo/my-images/810/beznzvucs.jpg/
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

članoček o najsilnejšich antenach sveta: :D http://www.parabola.cz/clanky/4362/prij ... ove-anteny
/ odkaz na modulatory a meniče: http://www.eltis.sk/vf/vf.htm
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Testoval som prijem v obci ORESKE pri Michalovciach prijem kralovskeho chlmca na vzdialenosť 50km vzdušne obec je v doline a vyhlad je otvoreny len na časť madarska makovica a dubnik tieneny blizkam kopcom a naviac vysokymi orechamy.Obraz analogu bol plny viacnasobnych odrazou fazovo posunuty.V smere na kralovsky chlmec tieni jeden kopec vo vedšej vzdialenosti mapy však nezohladnuju stromy ktore signal stlmia viac než kopce pri vertikalnej polarizacii hlavne kmene . Testoval som to polskym sitom takym z vedšim reflektorom a 3 metre nekvalitneho koaxialu ešte za 7sk :D a mintelevizorom SPV 6712t sencor .Tento televizor ma slušnu stupnicu s percentičkami a velmy dobru citlivosť .Percenta hrubej sily ukazuje slušne by som povedal asi tak do 80 percent .Dalo by sa povedať že uroven signalu je nižšia o 10db ako ukazuju percenta nato som prišiel tak šelijak pomocou utlmovych člankou.Ale nemusi to tak byť boxi ukazuju šelijak a uroven na boxe je zavysla na chybovosti .Keby tie percenta nierkto porovnal z merakom ako to vlastne je bolo by fajn ale asi nikto sa nenajde .Po dosiahnuti 80 percent uš uroven velmy nestupa a napr može byť uroven 90db a telka ukaže 84 može byť uroven 100 a telka ukaže86 proste nad tych 80 percent ako by sa ten bargraf uš zastavil telku mam nakolko som opravoval ovladač nanej. Z vysielača kralovsky chlmec som skušal prijem zo simetrickym členom 25k som vobec nezachytil a 59k na hranici 34 percent sili a kvality 40 Simerticky člen som vybral a postupne testoval tieto zosilovače RTV UHF 21-60K ZISK 25-30DB,SWA2000/4T,SWA1 ZISK ASI 10DB JEDNOSTUPNOVY .Testoval som pri 5v ako aj pri 12v.Na zaver som ešte skusil LPA-20 s predzosilovačom a stym rele ktore vypina a zapina zosik test som načmarbal fiksou na papier .Ten polsky v inej lokalite nešiel vobec.Stabilnejšie sa aj tak spraval pri tom teste ten RTV aj ked vysledky boly dosť vyrovnane.Percentička nehovoria sice oničom ale aj tak som sa nudil ta som otestoval :wink:
polulin
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od polulin »

No, já se jen divím, že při tom tvém nadšení do tohoto oboru sis už nějaký ten měřák nepořídil.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

jedno a dvojtranzistorovy zosilovač mosfet velka vybuditelnosť aš 105dbuv vhodne pre takych čo chcu na jednu antenu všetko a maju silne vysielače v mieste prijmu tak ten mosfet sa len tak lahko neprebudi je na cele uhf pasmo
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Jopo.mosfet sa neprebudí pri silnom signáli iba vtedy ak je obvodovo prispôsobený,inak sa prebudí rovnako ako napr.BFR 91.

Vieš si vôbec predstaviť čo to je pre tranzistor 105 dBuV ?

Inak jednostupnový aj dvojstupnový ba dokonca aj štvorstupnový mosfet zosilovač som konštruoval a môžem zodpovedne prehlásiť,že v širokopás-
movom prevedení ani jeden typ nebol výrazne odolný na krížovú modu-
láciu !

Taktiež žiaden DVB-T tuner nezvládne 105 dBuV
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

chybyčka se vloudila :D na ten tuner stb som zabudol ten zvladne len 80db aj ten od peterky ak ho postavyš zisťiš že on zase aš taky kanalovy nieje a prepusti aj ina kanaly na ake je určeny
pogo

Příspěvek od pogo »

Zdravím, môžete mi poradiť, akú anténu vybrať?
Miesto-Krásno nad Kysucou. Teraz mám len staré poľské sito otočené na vertikál. Mal som ho otočené na Žilinu, išlo to v pohode, až na verejnoprávny mux na 32K. Ten dosť trhalo. Miesto toho som mal prechodný, ale ten už vypli. Teraz spustili vysielač v Čadci, tak som anténu otočil tým smerom.
Tuner mám zabudovaný v TV, tak kvalitu signálu môžem napísať len čo mi ukazuje TV(tá ukazuje silu signálu a úroveň chyby bitov). Na 32K je sila okolo 60. 52K má silu okolo 80. Problém je v tom, že sila signálu tak neskáče, ale hlavne ten druhý parameter => kocky. Niekedy dokonca obraz vypadne. Myslím si, že problém bude v anténe, je už dosť stará a zosilňovač neviem aký tam je, možno aj ten niečo ruší.
Preto by som sa chcel opýtať, akú anténu vybrať aby som chytal 52K aj 32K. Myslel som, že signál nebude taký dobrý, hlavne preto, že tým smerom mám rovno najvyšší kopec v okolí :)
Zároveň som aj rozmýšľal, či by sa nedali chytiť aj nejaké české kanály z LH tá je tým istým smerom. Myslím, že to je 54K a 37K. Tu ale neviem aký je signál, na TV sú iba slabé náznaky, že niečo je, ale to bude aj tým, že je to horizontálne polarizované a anténu sa mi nechce znova otáčať, navyše keď nie je taká dobrá.
Priorita je ale hlavne vyriešiť tie slovenské. Budem vďačný za každú pomoc.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

skus napajať antenu nižšim napetim trebars 5v z telky a trafko daj preč že čo to spravy pripadne použi nejakku inu antenu napr nejaku colorku od iskri ak sa nachadzaš za kopvom tak asi radšej kraťšiu
pogo

Příspěvek od pogo »

Skúsil som odpojiť a nechať len na TV, takto ani ťuk.
Tú anténu myslíš niečo ako toto? Zatiaľ som našiel iba túto. V iných e-shopoch som nenašiel. Ak to teda má byť iskra.
Odpovědět

Zpět na „DVB-T/C antény a meracia technika“