DVB-T/T2 Maďarsko

Diskuse kolem DVB-T/T2, DVB-C/C2 (pozemní a kabelové digitální vysílání)

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
ad.
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: MADARSKE DVB-T-VYSIELACE KANALI

Příspěvek od ad. »

• Na free kanály citlivým tunerom pre príjem pozemného digitálneho vysielania s podporou MPEG-4 je:
  • HYUNDAI DVB4H 632 PVR
tras
Odborník
Odborník

Příspěvek od tras »

Ako zlúčiť sieťovú napájanú anténu so smerovou nenápajanov aby som mal zlučovač na streche pri anténe a neznížil som signál zo sieťovej antény?
Bežný užívateľ
~*uClan USTYM 4K PRO TWIN *Openbox AS4K CI*Amiko Alien A3 Combo*~
***Emme Esse 100cm - 85°E~30°W, Maximum e85***
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

ahoj Jopo,chcel by som sa poradit ohladom tokaja,som z MICHALOVIEC,byvam na juhu,antenu mi na bytovku montoval taky pohodovy chlap tiez je to jeho konicek a pozna ta.ANTENA JE DLHA X COLORKA,dali SME JU NA STRECHU BYTOVKY-4 poschodova,dlzka kabla 63 m,najprv dal 30db zosilovac,ale nic neslo,ked ho vymenil za 15db,tak naskocil kanal31 70%kvalita 100%,kanal 63 54%uroven kvalita 100%,ale 68 kanal ide na hrane od 9% do 18%uroven,kvalita max.do 38,chcem sa opytat ci ten 68 kanal mozem nejak zlepsit,alebo je to maximum,je to napajane klasickym adapterom zo sita na 12V.Dakujem za odpoved
lumca
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od lumca »

Je otázka, jestli ten tvůj preamp má rozsah zesílení pro K21 až K69 a tudíž je schopen požadovaný K68 adekvátně zesílit nebo má rozsah jen K21 - K60. Platí, že se zvyšujícím se kmitočtem klesá i zisk preamp. Musel by jsi buď použít preamp pro K21-69 nebo s tzv. vyrovnaným ziskem pro K21 - K69.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Ano da vymenou anteny za inu.Bud upravyť sito klasicke skratenim prvkou tak aby šlo aš do 68k .Sita idu tak do 55k ta colorka tak do 60k Na takto vysoke kanali nieje vhodna.Z komerčich anten ktore su na trhu by som skusil tieto colorku z unikom galanty,alebo tie 3 rahnovky emme esse.Aka je homogenita pola v priestore premiestnovanim anteny ak ju držiš trebarz v ruke sa signal meni ked sa znou pohybuješ po streche ak hej v takom pripaqde je lepšie ako kolorku použiť kratšiu antenu.Aj x colorky sa robia pre vyšie kanali skratenim tich prvkou žial neviem o kolko maju byť kraťšie a blbosti ti radiť nechcem firma vaten v čechach ich roby .O ake presne zosilovače v antenach sa jedna?? Tu maš vysledky ake som ja dosiahol zo širokopasmovymi zosilovačmi nad obcou Stare .Najlepšie išiel zosilovač značkovy od teroz a druhy bol zosilovač od rtv trenčin zisk 25-30 aj napriek tomu že bol v mieste priamy vyhlad na vežu stožiara z dubnika.Bolo použite len polske sito bez upravy z upravenym by tie kanali 63 a 68 išli ešte lepšie znižil by sa však trošku zisk na tom nižšom kanali.
SWA 1 LUX Jopo CH 63 47 63 CH 68 37 43 CH 40 54 73 CH 54 38 36
Original sito SWA 3 Quido CH 63 66 67 CH 68 44 35 CH 40 68 74 CH 54 51 48
SWA 2000 Jopo CH 63 57 57 CH 68 49 40 CH 40 75 73 CH 54 52 47
Značkový Jopo CH 63 70 73 CH 68 59 57 CH 40 76 83 CH 54 68 60
Teros Jopo CH 63 72 73 CH 68 69 62 CH 40 72 77 CH 54 68 64
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 18.duben 2012 - 19:31, celkem upraveno 2 x.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

dakujem za odpoved,ale nerozumiem pojmu preamp,viem iba tolko,ze antena je jedna z najkvalitnejsich na dialkovy prijem a z fora na zaklade testovani JOPA blizko mojho bydliska a vyjadreni toho chlapa co stym robi aj oni mali problem na kanali 68,nie som na to odbornik preto sa pytam,napadlo ma aj kupit si regulovatelny adapter ci by to nepomohlo,vedla tokaja je vysielac fehergyarmat na kanale 58 a minule sa mi stalo,ze mi ho naskenovalo,co si neviem tiez vysvetlit,ked je antena nasmerovana na tokaj
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Colorka je jedna z najkvalitnejšich anten z najvedšim ziskom ta dlha avšak len v miestach z rovnomernim polom kde sa signal premiestnovanim anteny nemeni.Tam kde sa signal ak antenu po streche premiestnuješ meni vyhravaju kratke anteny.Neuviedol si aky zosilovač použivaš presny tip?FEHERGIARMAT ti antena može chytiť trebaz vedlaJšIm lalokom aj ked nieje nasmerovana antena presne nanho.Uroven fehergiarmatu je tieš na niektorych miestach v okrese michalovce skušna .Tento članok o upravenom site a vysokych kanaloch si prečitaj: http://www.parabola.cz/clanky/3884/prij ... kanalu-69/ Dovolim si povedať že prepad zisku neupravenej dlhej colorky na takto vysokom kanali je vedši ako neupraveneho sita.Kde sa premiestnovanim anteny po streche signal meni tam sito vyhra nad colorkou.Tim zdrojom oktorom uvažuješ regulovatelnim len znižiš napajanie predzosilovača a tim aj jeho zisk nič viac upravyš pracovne body zosilovača tim že zreguluješ napajanie.
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 18.duben 2012 - 20:07, celkem upraveno 1 x.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

neviem presny typ zosilovaca,daval mi to ten pan co vas pozna p.DURCAK,viem ze najprv dal 30db a neslo to a potom vymenil za 15db a naskocilo,presny typ neviem,skusal to aj potom redukovat odpormi,tak ze to daval na adapter,to bolo pri tom 30 db zosilnovaci,ale pri tom 15db to bolo lepsie,a ten fehergyarmat naskocil iba raz,co asi zavisi od pocasia alebo rusenia asi,este ma napadol adapter regulovatelny ci by nepomohol a tiez vela zavisi od tunera,mam ledku sony a testoval som aj jednoduchy opticum co mam v kuchyni ale ten sa ani nechytal
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Ano poznam ho timi odpormi mohol regulovať bud napajanie zosilovača pomocou odpora ho zmenšil alebo mohol využiť odpory na zoslabenie signalu ktory ide do samotneho boxu .Odpormi sa da zoslabyť signal či uš pred zosilovačom alebo na vstupe do samotneho boxu.Je velmi doležite vedieť aky zosilovač tam je či značkovy alebo POLAND taky plošak.Najidealnejšie je použiť kanalovy priamo na tieto 3 kanali pripadne pred širokopasmovy ak je to možne tak dať priepusť len na tieto 3 madarske kanali.Moja rada je skusiť antenu samozrejme v ramci stožiara premiestniť na ine miesto.Pripadne namiesto colorky dať na skušku polske sito aka bude zmena pripadne to polske sito upravyť aby sa jeho zisk presunul na koniec pasma na kanali 60-69 .Vela krad som uš sem pisal že sito ma maximalni zisk na 55k potom uš jeho zisk rapidne pada a takisto to je u colorky unej to je ešte o trochu viac .Najlepši zosilovač je dobra antena.!!!!!! nezabudaj zosilovač zosilni len to čo mu da antena.Ten 30 db zosilovač vam nešiel a ja si myslim že vam nešiel koli prebudeniu zosilovača na vstupe silnym vysielačom KRALOVSKY CHLMEC je približne v smere na madarsko od michaloviec a ten slabši uš prebudeni nebol preto fungoval v pohode.Z madarska IDE TOKAJ AJ ANALOG A JE TO DOBRA ZVARAčKA KLUDNE AJ NANOM SA VAM TEN 30db zosilovač mohol prebudzať jeho signal je silnejši ako signal digitalu.Na tie vysoke kanali su s komerčnich anten vhodne bud colorka z unikom galanty alebo colorky z vatenu ktore su uš upravene na vysoke kanali pripadne tie trojrahnove predraženene :D emme esse alebo ikusi.Colorka unikom pripadne upravena od vatenu tie emme esse položi do smutku :wink: Na tieto vysoke kanali použivaju pri hraniciach aj LPA anteny logara .Logaro ja by som však nikdy pre slaby signal nepoužil jedine na merace učeli inač nie.Moj strašne hruby odhad je že tam použil širokopasmovy zosilovač aj tak neviem či polsky alebo značkovy.Chytaš natu antenu ešte niečo okrem tich madarou ak hej tak tam bude širokopasmovy.Ktory prijimač na slabe signali pre mpeg 4 by bol najvhodnejši neviem možno
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

chodili sme po celej streche s merakom a dali sme ju na najlepsie miesto,tu kolorku on sam pouzival na merania a nakoniec sme sa dohodli ze mi ju preda,je trochu upravena aj na vertikal aspon tak mi povedal,zosilovac je rtv,ale hore na streche bol signal dobry aj na 68kanali ukazoval mi to,ale kabel je 63m dlhy,povedal ze aj on sam doma mal problem so 68 kanalom ale ked vymenil tuner bolo to lepsie,ale je logicke co hovoris ze by to mohlo byt aj v antene,hoci si myslim,ze ked ju sam pouzival asi to nie je smejd,este neviem ohladne toho fehergyarmatu ze mi to sporadicky minule naskenovalo,na strechu mam problem chodit,kvoli obyvatelom bytovky,robili uz vtedy cirkus ked sme to sli montovat,lebo strecha je nova...atd
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Asi ma nerozumieš na nehovorim že colorka je šmejd je to jedna z najlepšich anten len si nemyslim že je vhodna na najvyšie kanali .Ak sa vam signal premiestnovanim anteny po streche menil vo velkych medziach na vysokych kanaloch tak ide o nerovnomerne pole a v nerovnomernich poliach vyhravaju kratšie anteny nad dlhšimi bolo to tak odjakživa.Ak ste zbehali celu strechu a na celej streche bol signal rovnaky tam je vhodna dlha antena ktora ide ovela lepšie ako kratšie .Sam mam namontovanich niekolko coloriek v mojom mieste bidliska v mistach z rovnomernim signalom a idu lepšie trebarz ako sito len tvrdim že v miestach kde sa signal meni premiestnovanim anteny je lepšia kratšia ANTENA AKO DLHšIA .Zosilovač ktory ti dal je značkovy pravdepodobne širokopasmovy.To je moj nazor .Su colorky ktore zvladaju aj vysoke kanali neviem presne ktoru maš napr colorka iskri by mala zvladať aj vysoke kanali.M. Durčak je skuseny v antennej technika pracuje z antenami niekolko rokou aj pracoval vo firme zaoberajucej sa montažou antennej techniky niekolko rokou aj poplašne zariadenia montoval a je to aj jeho koniček aj ked dnes sa venuje pokial viem skenovaniu pasiem skenerom letecke pasma a podobne určite vie čo roby .Utlm v takom dlhom kably je asi 10db podla toho o aky kabel sa jedna.Na trhu existuju 3 druhy coloriek colorka od SLOVINSKEHO VYROBCU ISKRA ta by mala isť do 69k potom existuje od českeho vyrobcu VATEN a potom je ešte jedna od unikom Galanta.Ktora znich ide najlepšie neviem nikto to nechce porovnať moj hruby tip je na colorku od Unikom galanta.Rozvod z anten po telku sa da urobyť viacerimy sposobmy každy antenny technik to roby odlišne .
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

este som si vsimol ze ked hybem a otacam koncovkou v telke kde je napojeny kabel a adapter,tak na tom 68kanali vyleti zrazu signal bleskovo a potom spat,na 63 kanali to je stabilne tam tom je50 az54%,aj ja si myslim ze je dobry a aj komunikacia s nim bola pohodova,zazrak je uzto,ze obraz je stabilny na 9-tich 10-tich % a kvalita 20-30% a nevypadava,len ked prsi,ale chcem vam podakovat za vase rady a cas a ak vas nieco napadne napiste mi ak budete mat cas a chut,dakujem
jzaprel
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: každý mesiac iný

Příspěvek od jzaprel »

Aký typ káblu je tam? Mám také skúsenosti,že sa dosť často používa nekvalitný kábel s tenším FE jadrom a slabým tienením a s velkým útlmom. Na tých 63 metroch ti nekvalitný kábel môže dokonale zdegradovať parametre signálu, a samozrejme že aj patrične zoslabí signál ,hlavne smerom k vyšším frekvenciám. Pokial má pán merač na chybovosť BER ,tak predsa presne musí na základe merania určiť aká je na streche kvalita signálu na príslušnej frekvencii , a aké sú tam prípadné iné škodlivé signály. Je aj možné ,že bude treba použiť náklonový člen.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Ten 68k prejde tohoto roku na 60k .Ten naklonovy člen sa použiva na vyrovnanie urovne signalu ak je napr na nižšich kanaloch uroven vyššia ako na vyššich tak stym sa to dorovna. :wink:
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

abRG6U 750HM coaxial cable to tam pise,ale o tom panovi nepochybujem,verim ze urobil vsetko co je v jeho silach,aj jopo ho pozna a uznal jeho profesionalne kvality,no je mozne ze ten kabel nie je najkvalitnejsi a mohol sominvestovat do kvalitnejsieho,tej suciastke co si na konci spominal neviem o co sa jedna,zdaleka sa tomu tak nerozumiem,ale bavi ma to,roky som sa zaujimal skor o satelitnu techniku,ale teraz som tomu zacal venovat viac pozornosti
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

dakujem jopo dufam ze si ma tym potesil,rozumiem tomu tak,ze ak prejdu na 60kanal tak sa signal zlepsi,lebo uz na 63 nie je problem,alebo sa mylim?dufam ze nie,potom staci pockat na ten prechod na 60 kanal a bude klud,ak nie tak asi poziadam p.DURCAKA CI NEMA tu suciastku na vyrovnanie tej urovne toho signalu
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

Ano na nižšich kanaloch bude prijem lepši.K značkovym kablom poviem tolko značkove kable sa pohybuju v cenach 0,50€-0,70/za meter aš dajme tomu 1 euro .Pre vonkajšie použitie by sa maly použivať kable z PE z UV nie s PVC ale najdu sa aj take s PVC pre vonkajšie použitie vedšinou čierne.Na slovensku žial ani dodavatelia kablou nevedia ktory je na vonkajšie a ktory na vnutorne použitie v čechach je to ine.RG6 patri medzi najlacnejšie činke kable ich utlm je približne 20db na 100m a niesu určene na vonkajšie použitie ale davaju sa. Taky kabel po rokoch popuka natečie donho voda alebo sa od teploty ponaduva a zvyši sa jeho utlm.Ma chabe tienenie proti rušeniu z vonku chaby oplet.Ale každy chce len všetko najlacnejšie ak všaj je požiadavka na kvalitny dam aj kvalitny mne je to jedno.Aj ja davam taketo lacne .Ak ma kasbel lepšie tienenie je odolnejši voči rušeniu z vonku vela krat sa rušenie neprenika do anteny ale do samotneho kabla.V michalovciach okrem RG6 sa ani ine kable nepredavaju raz sa mi podarilo v obchode natrafiť na kabel NORDIX značkovy na vnutorne použitie su tu 2 obchody z antenou technikou prvy je TV CENTRUM kde sa daju aj sušiastky kupiť a druhy TV EXPRES kde sa da čo to na satelit a terestrial kupiť preto musim všetko objednavať a kanalove zosilovače to sa tu vobec nepredava.
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 20.duben 2012 - 21:55, celkem upraveno 1 x.
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Profi koax na vonkajšie použitie vyrába napr.VUKI Bratislava,jeho cena je
od 0.80€.,koax nie je určený do zeme ale na voľné položenie vo vonkajšom prostredí.Utlm uvedeného koaxu je na k 69 po dvoch rokoch používania
( tzv. vystárnutie ) cca 40 dB/100 m.

Ak používaš 63 metrov koaxu tak je možné,že "zhltne" celý zisk zosiľnovača,ktorý určite nemá plochý zisk teda rovnaký na k 21 a k 69.

Vhodné by bolo zmerať zisk priamo u antény a následne na konci trasy teda v koncovom prípojnom bode a podľa nameraných strát zvoliť výkon zosiľnovača.
Inak zosiľnovač so ziskom nad 28 dB by mal byť typu -distribučný-s tým,že ak je to nutné tak sa kôli potrebnej vybuditeľnosti pred neho zaradí jednostupnový zosiľnovač .

Použitie náklonu má význam tam kde potrebujeme vyrovnať úrovne signálov
na začiatku pásma voči V.pásmu.,vhodný je regulovateľný náklon pokiaľ nepoznáme úroven napr.najvyššieho kanálu.Náklon ale nereguluje /ani nezosiľnuje/ úroven napr. kanálu 68 ale bežne zoslabí iba prvú polovicu IV.pásma.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
peter 7
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od peter 7 »

jopo33 píše:Ten 68k prejde tohoto roku na 60k .Ten naklonovy člen sa použiva na vyrovnanie urovne signalu ak je napr na nižšich kanaloch uroven vyššia ako na vyššich tak stym sa to dorovna. :wink:
Odkial máš ze k. 68 z Tokaja prejde este tento rok na k60 ? Madary odsunuli vypínanie analogu az na rok 2014.
kamil1

Příspěvek od kamil1 »

ahoj Jopo,chcel by som sa Ta opytat,ci sa v MICHALOVCIACH da napr. v tv centrum kupit ten naklonovy clen,alebo to ma aj iny nazov?dnes som rano zistil,ze mi 31 kanal vyskocil az na 90%kvalita 100%,to sa este nestalo,ale o to viac klesol 63 kanal z 54% na 42% asi vplyvom pocasia a 68 uz neviem ani naladit,doteraz siel aspon na10% uroven,kvalita 20%,este vecer to slo,mozno momentalne je slabsi vykon vysielaca,neviem a este to,ked sa dotykam koncovky napojenej v telke a tienenia,signal mi na 68 kanali bleskovo nabehne ide o kvalitu a znovu sa strati,neviem cim to je,dakujem
Odpovědět

Zpět na „DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-C2“