Pripojenie sieťovej jednotky

Forum pre prijimace znacky X-Trend
Or-Horo
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: DM800 PVR, VU+ Uno 4K

Re: Pripojenie sieťovej jednotky

Příspěvek od Or-Horo »

Povedlo se mě konečně připojit přes LAN sdílený disk k DM 800 HD. Čímž také děkuji všem za tipy a nápady, které byly na tomto fóru. Bylo to ale trochu krkolomné.

Nejprve jsem zkusil nasdílet disk z DM 800 na síť. Spustil jsem k tomuto účelu plugin Samby v Blue Panelu (image Gemini).

Zeditoval jsem si ho: /etc/samba/smb.conf

Kód: Vybrat vše

[global]
load printers = no
guest account = root
log level = 1
security = share
server string = Dreambox %h network services
workgroup = WORKGROUP
netbios name = %h
case sensitive = yes
preserve case = yes
short preserve case = yes
socket options = TCP_NODELAY
preferred master = no

[Dreambox DM800 Harddisk]
comment = The harddisk
path = /media/hdd
read only = no
public = yes
guest ok = yes
Ve Windows 7 jsem spustil v Ovládacích panelech -> Programy -> programy a funkce -> Zapnout nebo vypnout funkce systému Windows -> Služby pro systém souborů NFS. Díky tomu se nejspíš později zobrazí i Linuxový disk EXT2 (co je zajímavé, tak po naformátování na EXT3 nebo EXT4 ten disk v DM800 nefungoval, DM zamrzal, ale to jen tak mimochodem).

Nejprve jsem musel zajistit, aby DM800 i PC s Win7 byly na stejné podsíti s podobnou maskou IP adres (což jsem neměl, protože PC bylo připojeno k jinému routeru než DM800). Takže oboje museli mít adresy začínající na 192.168.39.xxx. Jinak Win7 prostě DM800 nenašel.

login a heslo musí bejt pro připojení stejné jako je připojení k Dreamboxu, např.
root
dreambox (nebo heslo, které tam máte).

To bylo celkem jednoduché.

Pak jsem měl ale problém přes všechny možné návody zajistit, aby DM800 našel nasdílený disk. K nasdílení jsem opět použil Blue Panel a v něm plugin Automount Devices. Ale nefungovalo to. Zkoušel jsem samozřejmě pokaždé zrestartovat DM, ale bez úspěchu.

Zkusil jsem nainstalovat plugin CIFS, o kterým vím jen, že přidal do příkazové řádky příkaz mount.cifs, kterým mě to ale taky nešlo (přes Telnet). Pořád to hlásilo chyby s oprávněním.

Jo a nefungovalo mě to ani s uživatelem Guest, jak někde bylo v návodu. Nakonec jsem to rozběhal se speciálně k tomu účelu vytvořeným standardním účtem a samozřejmě s nastavenými přístupovými právy k danému adresáři. Nefungovalo mě to ale jen s Read Only, musel jsem nastavit i Write atd.

Nyní jde na PC disk po síti i zapisovat při nahrávání filmů.

Jako vedlejší efekt se mě ve Win7 kupodivu objevilo i nové zařízení v podobě LED TV Philips. A konečně se mě povedlo přes Media Player zprovoznit přehrávání filmů z PC disku.

Tohle je hlavně pro mě jakási příprava, protože si chci někdy v r.2015 postavit ze starého PC, které už nebudu používat domácí NAS. Přemýšlím dokonce, že bych zrušil pevný disk v DM, protože se kvůli tomu DM přehřívá.

Ještě jsem si vzpomněl, že v DM 800 jsem doinstaloval jakýsi plugin Network Management, který se objeví jako dvě nové funkce (možnosti) v Nastavení -> System -> Network (tam, co se nastavuje síťová karta). Dovolí to nadetekovat v síti sdílená zařízení. Tam se mě úspěšně objevil ten nasdílený disk. Zkusil jsem ho tam namountovat, ale nefungovalo to i přes všechna možná ujištění v návodech, že to fungovat má. Nakonec opravdu fungoval jen ten Automount v Blue Panelu. Našlo se to pak v /device/net/hdd2
VU+ Uno 4K, VTI image
DM800 HD PVR, Gemini image
Odpovědět

Zpět na „X-Trend ET 10000, 9xxx,8000,8500,6500,4000“