Nastaveni staticke IP adresy

marecek29
Moderátor
Moderátor

Re: Nastaveni staticke IP adresy

Příspěvek od marecek29 »

miked píše: => 23dB (co by malo byt stale este v norme)
U nas je 20,u vas bude taky.
P.S.
Asus router bych si v zivote nekoupil :wink: .
ObrázekObrázekObrázekObrázek

Na dotazy nepoužívejte SZ, ale fórum
marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

Ze by router a switch ? To nevis takovy zakladni veci ?
Mimo jine to pekne popisuje jejich funkci.

marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

mmiriboy píše: 2. zapojenie cez router, bez pripojenia na net - tu treba prihliadať na to, že aký rozsah adries prideľuje samotný router + treba použiť do zadania kolónky "brána" IP adresu routra!
Nejak tam nevidim ten rozdil zapojeni mezi routrem a switchem.
Schvalne si zkus toto:
Dejme tomu ze ti router prideluje adresy 192.168.1.2-192.168.1.254.
Zadej si do stb adresu 10.10.10.2 ( 255.255.255.0 ) a do PC 10.10.10.3 ( 255.255.255.0 ) a pripoj se z PC na ten STB.
Zjistis ze zadna brana neni potreba - nastaveni LAN pri pouziti routeru a switche je to stejny.

miked

Příspěvek od miked »

@marecek29:

tak ano je to narovnako... max. horna hranica je 100mW za urciych podmienok, jak v CZ tak aj v SR:
- https://www.ctu.cz/cs/download/oop/rok_ ... 010-09.pdf
- http://www.teleoff.gov.sk/data/files/41042.pdf
...mne slo o to, ze to co ukazuje vo WebGUI nejaky router, tak to je prd platne a ze nevies nikdy co ten udaj znamena alebo ako velmi sa zaklada tento udaj na pravde, kym to nevyskusas v praxi... v dnesnej dobe osierania ludi by som sa nedivil, kedby tam bola uvedena ako jednotka "dB" no v skutocnosti by to znamenalo mW a bolo by to orezane na hornu a spodnu hranicu konfigurovatelnosti, aby tomu clovek uveril (resp. naopak)... 100mW moze byt celkom klamlivych... nasiel som jedno diskusne forko v cestine, kde sa toto vsetko rozbera (vseobecne vypocet roznych typov anten s roznymi udajmi v dBm, dBw, W, ...) ale odkaz na ine diskusne forka resp. ich propagacia je tu asi zakazana (tak ako na vsetkych diskusnych forach medzi pravidlami)

co sa tyka znacky, tak ja som ASUS routre vzdy kupoval len kvoli ich hardwaru... vsade som vzdy napchal DD-WRT a nikdy sa mi ziaden router ASUS nedokefral, "nezamrzol", nerobil problemy, nikto ma potom nevolal pre pochybenie ASUS routra... samozrejme stock-firmware v nich je katastrofalny a nepouzitelny... toho sa treba zbavit ihned co len ten router kurier prinesie, idealne este kym je zabaleny router v krabici, tak vytriast z neho dusu (originalny firmware) :)

netvrdim a ani som nikdy netvrdil, ba ani ASUS routre neprezentujem tak, ze by su nejakou spickou spomedzi "lacnych domacich routrov" na nasom trhu... ale u mna vdaka svojmu stabilnemu chodu zvitazili... priznavam ze vsetky znacky dokonale nepoznam, nemam so vsetkymi znackami prax... ale tieto routre funguju jak spravne maju... naopak co kazdy sietar prezentuje routre pre domacnost spomedzi znaciek TP-Link alebo ZyXel, tak som sa u nich stretol casto s problemami... zamrzali... nedalo sa na ne pripojit... odfajcil sa jeden LAN port... nekomunikovali uplne dokonalo sietove zariadenia od toho isteho vyrobcu (TP-Link Extender - pozn.: to uz bolo u klienta nainstalovane, len som bol nuteny to akurat prekonfigurovat a osobne by som nikdy nikomu nejaky dalsi WiFi ziaric do malehobytu neodporucal)... a vzdy nieco... ale s ASUS som sa nestretol, aby nejak extra blbnul... mozno 1 z 50tich pokazenych routrov bol ASUS :) ...samozrejme furt pisem o DD-WRT nasadeni... stock firmware su uplne srajdy, ze sa cloveku az rozum zastavuje... potom ked tam dam DD-WRT je z toho vcelku velmi zaujimava masinka :) samozrejme zas je tam obmedzenie ovladacov, ktore niesu OpenSource a tvorcovia DD-WRT tym padom nemaju ziadne prava zasahovat do kodu ovladacov :( zato ale cele jadro je linuxove a uz milion krat upravene a prisposobene pre konkretny typ routra, cize je to pecka :) zalezi potom uz len od kvality a vykonu HW, ktory je vo vnutri :)

nechcem tu velmi filozofovat (nahlas premyslat) ale treba pocitat aj s tym, ze niektore modely zo seriovej vyroby, mozu byt horsie a ine zas lepsie co sa kvality tyka u hocktorej konkretnej znacky... napr. Skoda Auto a.s. od kedy v nej robia cudzinci tak co vsetko som zleho pocul (aj videl, to este za mlada) tak si v zivote radsej taketo auto nekupim :) naopak stane sa aj take nieco, ze ludom prestane preskakovat kolecko v hlave lebo dostanu pristnych a krutych majstrov vo vyrobnych halach, co povedzme trva aj 2 roky a automobil Skoda s tymto rocnikom vyroby bude menej problemovy (nedodrzanie pracovnej discipliny = strhnutie platy, vyhazov, parhodinova vypoved, atd.) :) to iste plati vo vsetkych oblastiach a na celom svete... tak ci tak s ASUS routrami som zazil malo problemov, preto ich preferujem... nejake notebooky napriklad su zasa strasne smejdy... ci uz je to dane zlym navrhom uz pri ich naprojektovani alebo ci uz je chyba vo vyrobnej fazy, to nerozhoduje... su to smejdy (teda aspon podla mna, co sledujem cely svoj skromny zivot)
marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

mmiriboy píše: Čisto teoreticky, si u niekoho iného/známeho atp..., nepoznáš jeho domácu LAN sieť, resp. pripájaš sa cez router, u ktorého nepoznáš rozsah adries, ktoré prideľuje, tak čo urobíš? Použiješ na stb v nastaveniach siete DHCP! A hneď ti stb načíta v kolonke "brána" aj IP adresu routra!
¨
A co az prijdes ke me domu a DHCP nepouzivam ?
Co kdyz prides k nekomu a ten v siti bude mit dva DHCP servery ?
Samozrejme, keď použijem klasický switch, tak tam nebudem "pchať" v tých nastaveniach do kolónky "brána" IP adresu "nejakého routra", ktorý tam nieje vôbec fyzicky zapojený - toto je snáď jasné?!
Alespon nejakej pokrok.

marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

mmiriboy píše: 1. Tuším že zachádzaš už do extrémov, ale budiž! No ja ti na toto poviem iba toľko - existuje na svete aj niečo také, ako diagnostika siete!
Proc extrem? Oni existuji i podnikovy site,ne jen ty na doma.
2. Pokrok v čom? Veď ty sa pýtaš v podstate na stále to isté a dookola!
Treba v tom,ze nebudes tvrdit ze STB je samo sobe routerem.
Ze je rozdil v nastaveni Lan kdyz je switch nebo router.
Nebo budes?

Pro lepsi pochopeni obrazek.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

petersk
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od petersk »

Len pripomienka, stb nebude nikdy router, ani sa to nedá tak nastaviť. Môže byť tzv. "server" alebo wifi prístupový bod. Ale router nikdy.
VU+ DUO 4K SE, Qiart Lunix 4K, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV
marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

petersk píše:Len pripomienka, stb nebude nikdy router, ani sa to nedá tak nastaviť. Môže byť tzv. "server" alebo wifi prístupový bod. Ale router nikdy.
Teoreticky proc ne ? Je tam linux jako v routerech . ( linux stb )

marecek29
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od marecek29 »

mmiriboy píše: A kde som ja tvrdil, že server stb je router, alebo že ten stb nahradzuje v plnom rozsahu router????? Hmm???
Zapni už tie svoje "mozgové závity" a uvažuj!
Pokiaľ viem, tak som písal iba o bráne, o stb v "pomyslelnom" porovnaní z routerom!
citujem z môjho príspevku:
"... čiže v tomto prípade je server stb v podstate aj routrom"
Samozrejme, že to nebolo myslené doslova! To dá logiku!
Ale keďže ty sa snažíš za každú cenu niečo prekrucovať na svoju zmyslenú pravdu, tak vedz, je to tvoj "egoistický postoj" a hold ja nemám potrebu sa tu s tebou doťahovať cez slovíčka.
Čiže z mojej strany OFF na túto tému!!!
:poklona:
Jednoducha otazka byla,jakej je rozdil mezi nastavenim kdyz je v LAN router nebo switch.Mohl si
1- Napsat nastaveni pro switch a pro router
2- Podivat se na obrazek a zjistit ze v routeru je switch uz pritomnej a zadne rozdil tam nebude
3- Obvinit me z prekrucovani a pritom pouzivat "pomyslelnom,v podstate,nebolo myslené doslova! To dá logiku!"

Jakej von je teda rozdil mezi branou a routerem ?

petersk
Expert fóra
Expert fóra

Příspěvek od petersk »

Teoreticky môže byť všetko, na čom beží linux. :D :D
VU+ DUO 4K SE, Qiart Lunix 4K, VU+ Zero 4K, 4xChromecast Google TV
miked

Příspěvek od miked »

@petersk:
...ale to neni len teoreticky... staci si najst, stahnut, rozchodit akykolvek open source a mas :) zkompilujes ho pre procesory MIPS, pre Enigmu2, doplnis potrebne kniznice a fungujes...

ked som mal asi 17 rokov, tak som si spravil router sam doma na kolene zo staruckej 386tky alebo co to bolo 486tka, uz neviem... fungovalo na proste na 80x80 procesoroch, malo to v sebe dve sietove karty (pripojenie dvoch pracovnych PC stanic) a modem 33.6kbps na dial-up internet... spustalo sa to z 1.44MB diskety a system mal tusim nejakych 16MB RAM... tak mi tu nevrav, ze nejaka o asi 20 generacii novsia architektura PC by toto nezvladala :D

v skorsiom prispevku som uz zmienoval, ze na MIPS/ARM procesoroch uz LINUXy funguju dlhe desiatky rokov... nemaju s tym problem... LINUX nieje ako Windows, ze potrebujes miliony bajtov kodu a k tomu miliony bajtov pre grafiku - je tam nutnost aspon minimalneho potrebneho nejakeho grafickeho HW, bez ktoreho je system Windows doslova v prdeli - Linux taky nieje, spustis ho bez pritomneho grafickeho HW resp. bez vystupu na zobrazovacie zariadenie (monitor a graficka karta)

otazne je, ze naco by to komu bolo... funkcia "routrobranosmerovaca" je k nicomu... NAT-ovat nestaci a vlastne preco by aj... potom by to chcelo uz aj DHCP server, DNS server (cacheovanie), a ine sluzby (servery, deeeemonov)... vlastne na poziadavok povodneho dotazu by uplne postacovala sluzba DHCP serveru (pridelovanie IP adries) a nastavit na tomto boxe s linuxom (enigmou2) radsej pevnu IP adresu (nech je to trebars 192.168.1.1) a kienti v PC sieti si ho lahko najdu, dostanu pridelenu nejaku IP a len v pripade potreby moze sluzit konkretna Enigma2 (box) aj ako smerovac, NATovac, atd. pre pristup do/z inej pocitacovej siete teda do/z internetu
matov
Pokročilý
Pokročilý
satelitni prijimac: VU+UNO4K

Příspěvek od matov »

mmiriboy píše:
marecek29 píše:Jednoducha otazka byla,jakej je rozdil mezi nastavenim kdyz je v LAN router nebo switch.Mohl si
1- Napsat nastaveni pro switch a pro router
2- Podivat se na obrazek a zjistit ze v routeru je switch uz pritomnej a zadne rozdil tam nebude
3- Obvinit me z prekrucovani a pritom pouzivat "pomyslelnom,v podstate,nebolo myslené doslova! To dá logiku!"

Jakej von je teda rozdil mezi branou a routerem ?
:)
A aký je rozdiel medzi egoistom a provokatérom? Hmm?
A to si ešte aj v "zelenom šate" ako nick?! Na tvojom mieste by som trochu viac rešpektoval aj ostatných!
Inak jasne som napísal, že s touto témou končím - svoj názor som už napísal! A ak niečomu nerozumieš, tak sa obráť na iné inštancie!
:poklona:
mmiriboy: Nie prvý krát Ti tu bolo právom naloženo.
Pri tejto príležitosti Ti len pripomeniem, čo som Ti tu už raz v dobrom poradil.
Menej je niekedy viac, v tvojom prípade to platí dvojnásobne. Pekný predlžený víkend.
VU+UNO 4K
skjimmy

Re: RE: Re: Nastaveni staticke IP adresy

Příspěvek od skjimmy »

marecek29 píše:
petersk píše:Len pripomienka, stb nebude nikdy router, ani sa to nedá tak nastaviť. Môže byť tzv. "server" alebo wifi prístupový bod. Ale router nikdy.
Teoreticky proc ne ? Je tam linux jako v routerech . ( linux stb )
Teoreticky síce ano, ale chyba 2. sietovka. Jedine pridat dalsiu cez USB.
Odpovědět

Zpět na „Diskuse - Ariva 4K“