Po delší době váhání jsem se rozhodl zakoupit do "sbírky" linuxů další, tentokrát v Číně. Vzhledem k tomu, že jsem šetřílek
OpenATV není mou oblíbenou distribucí - zatím mi nevyhovovala ani na jednom z přijímačů, se kterým jsem měl čest v poslední době (Amiko Alien 2,Formuler F1). Každopádně OpenATV ve verzi jak 5.3, tak 6.0 na Zgemmě vcelku běží (rychleji než na F1 a jako blesk oproti Alienu).
OpenPli ve verzi 4.0 absolutně bez problémů.
Jediné, co bych vytkl OpenPli je absence aktuálního Public pluginu pro HBBTV. Volně ke stažení je jen Opera ve verzi 1.0-r0 s problematickým, resp. žádným přehráváním videí z ČT, O2TVFree... Ale to je problém OpenPli a nikoliv přijímače (OpenATV a HBBTV není problém). To lze částečně nahradit CZ/SK archivem.
Nyní k samotnému přijímači:
Osazen je procesor Broadcom BCM7326 Dual Core (2000 DMIPS) spolu s 512MB DDR3 a NAND 256MB, má jeden DVB-S2 tuner (BCM7346). Z "moderních" kodeků podporuje pouze H264, takže na HEVC zapoměňme.
Z rozhraní je tu jedna čtečka přístupových karet (CI slot není k dispozici), 2 USB (2.0), čtečka mikro SD karet (až 128MB), LAN (pouze 100Mb), YUV (cinch), audio (cinch) a samozřejmě HDMI (ono to tak u čínských výrobků úplně samozřejmé není - kvůli licenčním poplatkům zde často najdeme DVI rozhraní; výrobce ale většinou dodává kabel DVI/HDMI). Zdroj je, jak je čím dál tím víc běžné, externí, v provedení plug-in, 12V/2A a kupodivu netopí. Zajímavostí je mechanický vypínač napájení na zadní stěně přijímače (není potřeba hledat adaptér zapojený kdesi v zásuvce při nutnosti tvrdého restartu).
Přijímač je kompaktních rozměrů (velikost Amika SD550). Na přední straně je numerický displej (7-mi segmentové LED) s možností regulace jasu, tlačítko ON/OFF a dvířka, pod kterým je čtečka přístupových karet a 1 USB port. Na pravém boku je čtečka mikro SD karet.
Zbylá rozhraní jsou vzadu.
Po 2 měsících hraní musím konstatovat, že přijímač v hodnotě ca 62USD + poštovné ca 24 USD předčil mé očekávání. Po kolapsu a následné reklamaci F1 dokonce týden plnil funkci hlavního přijímače doma a to bez jakéhokoliv problému. Co bych mu vytkl, je absence PCMCIA pro instalaci modulu, nepodpora PIP (ale, kdy to vlastně člověk potřebuje) a už (zatím) asi nic dalšího. Takže za cenu ca 2.300,- Kč, pokud jej nelapnou celníci (ale vlastně, i když jej lapnou) dobrá alternativa např. pod pergolu, na chatu, dětského pokoje, ložnice...*.
Záměrně neuvádím a neuvedu e-shop, kde jsem jej zakoupil (Google je všude), ale musím konstatovat, že mne i mile překvapila rychlost doručení (pravda, 24 USD poštovné). V pátek večer objednáno, v pondělí večer doma - nekecám.
Po této zkušenosti s mým "prvním Číňánkem" této značky chystám nákup dalšího modelu Zgemmy. Tentokrát se bude jednat o kombo DVB-S2/T2 s podporou H265. Ale to zas někdy jindy.
Odkazy ke stažení Image:
https://openpli.org/download/zgemma/H.S
http://images.mynonpublic.com/openatv/c ... n=zgemmahs
* Nehodící se škrtnout