Směr antény DVB-T a DVB-T 2 je stejný u pozemáku ?

Diskuse kolem DVB-T2 (pozemní vysílání v DVB-T2, HEVC 265, 4K)

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
Misa503
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Směr antény DVB-T a DVB-T 2 je stejný u pozemáku ?

Příspěvek od Misa503 »

Dobrý den.
Původní anténa na skříni - nyní signál ukazuje na 100 % pro DVB-T.
Původní anténa na skříni zůstane pro DVB-T2. Od května 2020.

Nyní bych měl dotaz :

Ta anténa na skříni zůstane na místě jak nyní je -- OBECNĚ -- pro DVB-T2 od května 2020 , kdy plánuji ladění programů přes STB ? Nebo bude třeba u STB dle ukazatele na STB - síla signálu - anténou točit, kde bude signál pro DVB-T2 nejlepší?

Točil jsem s anténou dříve a hledal nejlepší signál pro DVB-T. Tak by mě potěšilo, kdybych již nemusel toto dělat. Já si myslím, že by se točit s anténou již nemuselo, když vysílač stojí stále na stejném místě, ale nevím zda náhodou nebudou měnit směr vysílajícího signálu na vysílači Černá Hora - končí DVB-T na konci dubna 2020.

Děkuji za případné vysvětlení.
chocholousek
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Směr antény DVB-T a DVB-T 2 je stejný u pozemáku ?

Příspěvek od chocholousek »

mmiriboy píše: Skús nabudúce takúto "primitívnu otázku" nezverejňovať na všetkých dostupných fórach venovaných sat a terestrial príjmu signálu!
Ale na druhou stranu, sranda musi byt i kdyby na chleba nebylo. :good:
Misa503
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Misa503 »

Zastávám názor, že více lidí, více odpovědí. A již se mi to několikrát vyplatilo. Totiž, ne všude mi to za prvé vysvětlí tzv. polopaticky - laicky a za druhé : někde mě i chápou a nedělají si legraci z mého dotazu - hlavně " parabola ". Počítám i s těmi opačnými odpověďmi. Takový už je život. Děkuji všem za " normální " odpovědi. A hlavně těm, kteří se mým otázkám vůbec nediví nebo i třeba diví, ale hlevně to nepíší k tomu všemu, protože tím stejně nic nevyřeší. Pro mne je důležitý vždy jen výsledek -seriózní odpověď. A zatím se mi za roky nestalo, že by mi alespoň jeden neodpověděl seriózně a ti druzí neřeším.
Mějte se všichni jen krásně.
A buďte v klidu, zatím se nic nepotřebuji zeptat - hlavně nyní kolem toho DVB-T2.
grupen
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
satelitni prijimac: GM 9060, GI Voyager II, Amiko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od grupen »

Vnitřní anténa to není to nejlepší, sledování a hodnocení síly a kvality signálu podle grafu na obrazovce také nic závazného neřekne. V praxi jsem se setkal, že DVB T šlo, DVB T2 ani ťuk. Jedině měření dobrým měřidlem napoví více. Vysílání DVB T2 běží obvykle souběžně a je možné včas vyzkoušet a řešit.
První předpoklad je dobrá dostatečně silná anténa pro danou oblast, její přesné nastavení. S tím si obvykle lailk neporadí. pokud ze svého domu na vysílač přímo nevidí.

To, že se tady laik zeptá, nemusíme se k němu hned chovat posměšně.
GM 9060, 1,69 EMU, splitter WTR 1, GI Voiager II, Amiko 8150, motor, SkyLink
papapl
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od papapl »

Ve většině případů v Plzeňském kraji lze konstatovat, že kde byl signál DVB-T, je i DVB-T2 (zatím jsem řešil 2 případy, kdy ne - ty ale způsobeny instalací v domě, kterou si lidé dělali svépomocí). Použití vnitřních antén nikomu nedoporučuji. Zisk vyhnaný širokopásmovým zesilovačem pochybné kvality. Dnes to možná fungovat bude, ale ve chvíli spuštění 5G v uvolněném pásmu si myslím, že "Amen". Upload z telefonních přístrojů bude probíhat právě v uvolněném TV pásmu. Přesně naopak od dnešního stavu v LTE, kdy na nižších kmitočtech "jedou" BTS). Zde je problém více či méně řešitelný zařazením kvalitního filtru. U 5G už půjde i o svody provedené koaxiálními kabely se slabým útlumem stíněním (typicky účastnické šňůry koupené v nějaké prodejně elektro, eventuálně kabel za 3Kč/m). Minimem by měl být kabel se stíněním 85dB. Osobně používám kabely pro vnitřní rozvody se stíněním 100, nebo 110dB (kupodivu i z čínské produkce). Ve venkovním (PE) provedení pak zásadně kabely Cavel (17PAtC, DG, SAT 703-2G...)
papapl
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od papapl »

Další problém může nastat v DVB-T2 s rozsáhlejšími jednofrekvenčními sítěmi (SFN) a ještě k tomu ve většině případů na nižších kmitočtech. Vznik pre-echa tu hrozí ve větší míře. A ne všechny přijímače si s ním bez problémů poradí (typicky některé modely TV od LG, Samsung a settopboxy - starší modely Tesla od Inter-Satu...). Byť mají tyto přístroje certifikaci ČRA. V rámci certifikace se totiž odolnost vůči pre-echu vůbec netestovala.
dano01
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od dano01 »

Misa503 píše:Zastávám názor, že více lidí, více odpovědí. A již se mi to několikrát vyplatilo. Totiž, ne všude mi to za prvé vysvětlí tzv. polopaticky - laicky a za druhé : někde mě i chápou a nedělají si legraci z mého dotazu - hlavně " parabola ". Počítám i s těmi opačnými odpověďmi. Takový už je život. Děkuji všem za " normální " odpovědi. A hlavně těm, kteří se mým otázkám vůbec nediví nebo i třeba diví, ale hlevně to nepíší k tomu všemu, protože tím stejně nic nevyřeší. Pro mne je důležitý vždy jen výsledek -seriózní odpověď. A zatím se mi za roky nestalo, že by mi alespoň jeden neodpověděl seriózně a ti druzí neřeším.
Mějte se všichni jen krásně.
A buďte v klidu, zatím se nic nepotřebuji zeptat - hlavně nyní kolem toho DVB-T2.

:good:
Odpovědět

Zpět na „DVB-T2, HEVC 265, 4K“