Príjem DVB-T2 CZ na Slovensku

Diskuse kolem DVB-T/T2, DVB-C/C2 (pozemní a kabelové digitální vysílání)

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Príjem DVB-T2 CZ na Slovensku

Příspěvek od Tami »

Zdravím, neskúšal som, nemám na to ani vhodnú anténu, je možný príjem českých DVB-T2 vysielačov na Slovensku? Lokalita okr. TO, 25 km od Nitry a cca vzdušnou čiarou asi 60 km od Trenčína. Ak by niekto vedel poradiť, bol by som rád. Kľudne aj cez súkromnú správu. Nechcem zbytočne kupovať niečo čo mi ani nepomôže. Vlastne je otázka na mieste, či vôbec sa v tejto lokalite niečo prijímať dá. Signál cez DVB-T2 Veľká Javorina alebo Zobor nie je problém aj na symetrizačný člen. Ak by niekto poradil čo treba kúpiť a vyskúšať budem vďačný. Dík
V minulosti ešte pred DVB-T2 som hlavne v zime nemal problém na jednu anténu chytiť aj české TV stanice, anténa obyčajná jednoduchá. Po prechode na DVB-T2 som už neskúšal viac.
jezo421
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Príjem DVB-T2 CZ na Slovensku

Příspěvek od jezo421 »

Nie som z tvojej lokality, ale ked nik nodpoveda, aspon nieco. Ja chytam Lysu horu z Frydka. Mam to vzdusnou ciarou asi blizsie ako ty, ale byvam za kopcom, takze prijem je mozny len odrazom z okolitych kopcov. Signal zavisi od pocasia. Ked je pod mrakom, byva to lepsie. Najlepsie ide multiplex Novy, najslabsie CT. Niekolko rokov som pouzival antenu s tromi ramenami. Nedavno mi znamy z TN odporucil jednoduchsiu yaginu a zda sa ze to s nou ide naozaj lepsie. Samozrejme k nim externy zosilnovac.

Pouzivam prijmac s Enigmou a cez signal meter va DreamDroide spustenom na mobile sa super hlada najlepsi smer.
TX-27LTE.png

Anténa DVB-T/T2 Fracarro TAU 15/4, 21-37 k
TAU15_4.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) Warder dne 17.červenec 2025 - 16:23, celkem upraveno 1 x.
Důvod: dovolil som si dopisat nazov anteny k obrazku
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

@jezo421
Ahoj, ďakujem za reakciu. Prosím ťa, presné označenie tej novej antény čo si dostal na to tip? a rovnako aj nejaké hodnoty externého zosilovača? Na príjem CZ a SK MUX-ov asi jedna anténa nebude dosť, že?
jezo421
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od jezo421 »

Nazvy anten su v nazve obrazkov, akurat ze tam sa neda dat lomitko, takze spravne je TAU 15/4. Predava ju napr. obchod v Trencine. Co sa tyka parametrov zosilnovaca, neviem. Ma cca 10 rokov, s fixnym zosilnenim, maximalnym ake som vtedy zohnal. Krabicka medzitym zacala hrdzaviet, tak som ju musel pretriet aj so stitkom. A pokial ide o SK stanice, myslim ze si netreba lamat hlavu s mixovanim. Aspon mne bezproblemov chodia na tuto jednu. Nevadi ze vysielace su opacnym smerom a vo vertikalnej polarizacii.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

V podstate ked nechytiž žiadny signal českych stanic bez zosilovača nema vyznam sa prijmom dalej zaoberat.Co sa tyka zosilovača ten sa voli až po zmerani signalu lebo su 15db,20db,25db a aj 30db pokial použiješ priliš silny zosilovač signal sa prebudi.Neda sa zovšeobecnovat že všade ti pojdu slovenske programi aj ked maš antenu otočenu inam niekde pojdu inde nemusia.v tych topolčanoch by som sa pokusil o prijem z vysielača zlin tlusta hora alebo z vysielača brno kojal tu som našiel jedno vlakno k prijmu v topolčanoch https://www.parabola.cz/forum/topic-93263/1/
Naposledy upravil(a) jopo33 dne 18.červenec 2025 - 13:47, celkem upraveno 1 x.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

@jezo421 a jopo33 - Ďakujem za radu páni.
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

Ahojte, tak po nejakom čase sem idem dať výsledok mojich pokusov o príjem DVB-T2 staníc v okrese TO. Takže zostava nasledovná: - Anténa DVB-T/T2 Fracarro TAU 15/4, 21-37 k
- Anténny napájací zdroj s výhybkou, 12 V 300mA Geti GAS300
- Predzosilovač Johansson, 19-34dB LTE 7332
Všetko som pozapájal ako treba, anténu som naladil smerom akým treba a spustil ladenie. Merák Megasat HD 7 combo /nikdy som na ňom nemeral DVB-T2, čiže žiadna skúsenosť/ chcel som len náhodne vedieť čo viem zachytiť. Anténu som dal na najvyšší bod domu, zhruba na úroveň komínu rovnej strechy. Po niekoľkom preladení som chytil iba naše SK kanály aj to z kanála 21 - joj, joj plus ... kanál 23 RTVS, kanál 27 Markíza ... ale programy markízy bez signálu a z CZ kanálov iba kanál 33 kde bola Nova, Nova cinema ...... vo veľmi silnom signále. Skúšal som to aj na predzosilovači ubratím alebo pridaním úrovne, ale bez náznaku chytiť MUX Českej televízie a skupiny kanálov Prima. Ladenie bolo iba náhodne robené zo zvedavosti že čo vlastne viem zachytiť. Veľmi zaujímavé bolo, že s predzosilovačom a bez napájania mi skupina Nova stále hrala, aj keď úroveň signálu spadla asi o nejakých 15 %. Predpokladám že čo som nechytil, už ani nemám šancu chytiť, vyššie anténu možné dať nie je. Anténu využiť viem do budúcna na príjem Plustelky, vymením pôvodnú hrdzavú. Alebo nechám SK Plustelku zvlášť na príjem Zobor Nitra a novú anténu skúsim zlúčiť a mať aspoň to čo som chytil. Aproppo, aký zlučovač by ste doporučili? Alebo v skratke nejaká rada, možno aj robím niečo zle, výhľad smer Veľká Javorina je celkom priamy, nejaký strom tam v ceste je, ale toto čo sa mi podarilo zachytiť je asi len nejaký odraz signálu, V zime by to bolo asi o niečo lepšie. No rád by som bol za stabilný celo ročný príjem. Príjmem akukoľvek radu alebo pomoc. Som z okresu TO, v sat. technike sa celkom vyznám, DVTB-T2 problematike som nevenoval nikdy obzvlášť nejakú dôležitosť, no a teraz ma to asi dobehlo. Ide o stručné zhodnotenie môjho miesta príjmu, viem že sú nejaké témy a diskusie o príjme v tejto lokalite, ja to však extra nesilím, chcel som len využiť v dome jeden TV, kde je iba plustelka.
EnoSat
Legenda Fóra
Legenda Fóra
satelitni prijimac: Dreambox - Dr.HD F16 - TBS5925
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EnoSat »

Mozes skusit pozret na spektre (aj ked je dost pomale)

ci vidis aj ostatne kmitocty
https://www.satelitnatv.sk/vysielace/mesto/?id=zlin
ROVER TAB900+ , Televes H30 FLEX
Gibertini OP100LN /85E-53W/
WaveFrontier T90 /51E-39E-36E-33E-28E-26E-23E-19E-16E-13E-9E-7E-5E-2E-1W-4W/
Edision MIO+ 4K, Octagon SF8008, Mutant HD51, QVIART Lunix, Ustym 4K S2 OTT, VU Solo4K, Dreambox 900UHD/7020HD/500HD, TBS-5925/5530/5220
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

neviem či sa ti ten predzosilôovač neprebudza na silnych slovenskych muxoch skušal by som prijem bez predzosilovača.Inak maš merak tak vidiš aky silny signal maju slovenske muxi.Neviem či ostatne muxi s čiech niesu rušene muxami na tom istom kanali nejako sa mi to nezda žeby išiel iba jeden mux a ostatne nie.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

Chlapi ďakujem. Inak z kadiaľ vlastne môžem prijímať signál? Musím to poriadne popozerať a testnúť ten príjem na konkrétnych číslach kanálov. Tiež mi to je divné že Nova MUX ide ako z praku a zvyšok nič. Ako som už spomínal, som viac z toho LAMA, ale pozriem to bližšie. Dám vedieť keď niečo bližšie zistím. Ďakujem za reakcie.
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

Takže ak som to pochopil a pozrel správne, na MUX ČT by som mal skúsiť kanál č. 26, Brno-Kojál alebo Zlín. Na MUX Prima a spol. 40 kanál z Brno-Kojál a 22 kanál zo Zlína. Nova MUX chytám celkom v pohode cez 33 kanál ale už neviem či je to Brno-Kojál alebo Zlín. Mohol by som ešte skúsiť aj o príjem z Ostravy, cez 28 kanál, ale to skôr asi je nereálne. No nič, keď bude čas tak to pozriem a napíšem.
EnoSat
Legenda Fóra
Legenda Fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EnoSat »

Niekedy daaavno slovenske vysielace vyuzivali Cell_ID takze sa dalo jednoznaznacne identifikovat o ktory vysielac sa jedna. V sucastnosti tento sposob vyuziva najme Taliansko, u nas sme presli na rezim ze Cell_ID je rovnake pre kazdy vysielac MUX-u, cize ma rovnaky vyznam ako TransportStream_ID (TID). Podobne to maju aj Cesi, Madari, Poliaci.
Edision MIO+ 4K, Octagon SF8008, Mutant HD51, QVIART Lunix, Ustym 4K S2 OTT, VU Solo4K, Dreambox 900UHD/7020HD/500HD, TBS-5925/5530/5220
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

Zdravím páni. Tak dnes som skúšal snáď už všetko. Príjem zo zosilovačom aj bez neho, nič, samá voda. Jediné spoľahlivo mi išiel kanál 33 kde je Nova,Nova Cinema ...... Muxy s ČT a Prima bez náznaku signálu. Skúšané kanály snáď všetky aj individuálne na ktorých som videl že sa niekde píše v mojom okolí o príjme CZ Mux-ov. Rozmyšlam, že by som príjem Plustelky zo Zobora skombinoval do zlučovača a využil anténu aspoň na príjem Novy. Poradí niekto aký použiť zlučovač? Príjem Novy z 33 kanála bolo však iba pri použití predzosilovača, išlo to z miernym úbytkom aj bez napájacieho zdroja. Keď som sa s tým hral a otočil som to na Zobor /NR/ tak som zachytil aj maďarské programy. Načítalo ich, ale boli mŕtve. A to som použil iba anténu, bez predzosilovača a napájacieho zdroja. Toľko k môjmu príjmu. Niekedy som mal aj stožiar na streche, už začínam aj ľutovať že sme ho zhodili. Ale už čert to ber.Pouvažujem čo ešte vymyslieť, ale tak asi to nechám už iba na Novu. Ale nejde mi predsa len do hlavy že aspoň tie ČT-čky nič? Toto sa mi nezdá.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

ked ine nejdu tak nejdu tu najdeš zlučovač na novy http://www.ansat-tn.sk/kategoria/antenn ... zux-alexy/
Tami
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Tami »

@jopo33 - Vďaka.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

no neviem či to tim zlučovačom ktory som ti dal odkaz zlučiš lebo 31k je velmi blizko 33 ked to tim nezlučiš tak ostava to zlučit len širokopasmovym hybrydnim zlučovačom inač to asi nespravyš.Ten hybridni od iva maju ellano.sk Použity zosilovač by mal byt kanalovy na česke kanali aby sa ti to nemlatilo z antewnou na zobor.a ked už maš ten merak ktory určite mera aj dBuV tak na vstupe do zlučovača vyrovnaj signal na 65dbuv.Pre tvoju aplikaciu bude asi vhodnejši ten hibridni zlučovač lebo ten kanalovy ti asi odfiltruje 31k kanalove komponenty alexy asi lacnejšie kupiš na emailovej adrese:
alexy@alexy-tn.eu
EnoSat
Legenda Fóra
Legenda Fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od EnoSat »

Tami píše: 08.srpen 2025 - 16:49Skúšané kanály snáď všetky aj individuálne na ktorých som videl že sa niekde píše v mojom okolí o príjme CZ Mux-ov.
Prave nato sluzi spektrum aby si videl kde sa realne nieco nachadza a nepouziva sa JPP
napr. https://ibb.co/album/6JWbhz
Odpovědět

Zpět na „DVB-T, DVB-T2, DVB-C, DVB-C2“