Anténa na horší pokrytí

Všetko o anténach , zosilňovačoch a rozvodoch pre DVB-T/C

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Anténa na horší pokrytí

Příspěvek od Dušan72 »

Ahoj vespolek
Potřebuji pro mamku koupit pozemní anténu ( do teď má satelit).
Nevím kterou mám vybrat, aby co nejlépe fungovala na tu vzdálenost. Přemýšlím nad https://www.emos.cz/antena-venkovni-em- ... -lte-4g-5g
nebo nad https://www.emos.cz/antena-venkovni-pro ... -lte-4g-5g
Koukal jsem i na sencora https://www.planeo.cz/sencor-sda-640
Ale nevím co, aby to fungovalo?
Můžete prosím poradit?
Popřípadě i jinou, pokud bude lepší?
Předem děkuji za reakce
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
sat12
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Anténa na horší pokrytí

Příspěvek od sat12 »

Není tam poblíž vysílač ? A pokud ne tak se jedná o dálkový příjem ? Mrkni na dxc.cz ( Anténa XMUX 20Y 2148 )
ULTIMO-HD @ Vu+ ULTIMO 4K/DVB-S2X/DVB-S2_Octagon sf 8008 supreme_ DM900 RC20
ZIDOO-X9S + SPF-107H
PARABOLY 2xT_90 / motor SuperTack-II-středoavá 180+140 + 16 LBN q
LG 86sm9000 / lg sk10y + lg spk8 / yamaha rx‑a2060 / 7.1.2 / Panasonic DMP-UB900 / TCL 55C845
původní nick : emilsat
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dušan72 »

Poblíž je chlum. Já mám Fuba dat 912 a chytám celkem v pohodě, ale jsem o cca 5 km blíž a lepším výhledem. Ta první z odkazu je jak píšou je do 200 km, tak jestli je lepší než ta fuba, ale nevím jestli je hodně znát, že má menší přijímací úhel ?
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od VTronik »

Z výše uvedených antén (EMOS, Sencor) bych si nekoupil ani jednu. Potíž je i v tom, že píšeš o "horším" výhledu. Pod tím si lze představit dost věcí včetně zastínění pro přímý signál. Potom je na místě signál nejdříve změřit a podle toho zvolit vhodnou anténu, případně upravit její umístění (například výšku).
Co se týká návrhu antény od XMUX, velmi dobrá a výkonná. Záruka, že bude příjem v pořádku, ale stejně není. Bez měření to nikdo s jistotou neřekne.
VU+ Duo4K SE, Dual DVB-S2, Dual DVB-T2, SSD Samsung 870 2TB
VU+ Duo2, 2x DVB-S2, SSD Patriot 1TB
MAX T90, Skylink
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dušan72 »

Ségra ve stejném domě má fubu 912 a televize jakš takš, má to na chlum, ale myslím že z chlumu není všechno, má i satelit, tak to neřeší tolik. Říkám si, kdyby byla trochu výkonnější, že by to mohlo jít. Ta první emos píšou 200 km dosah, ale má menší úhel přijmu.
Edit: Tak u ségry to jde celkem v pohodě, ale mamce bych radši trochu lepší ( nebude mít ten satelit na přepnutí) Je ten Emos EM-29U5G lepší než ta Fuga 912 ? Nebo popř co?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od VTronik »

Uvádět u jakékoliv antény "dosah 200km" je naprostý faul. Už to samo o sobě hovoří, že reálné parametry té antény asi nebudou takové, aby se s nimi výrobce pochválil. Bohužel jsou tím spotřebitelé uváděni v omyl. Rozhodující je pouze to, zda daná anténa je schopna zajistit na svém výstupu dostatečný a kvalitní signál pro bezproblémový příjem. Vzdálenost v tom roli nehraje. Už jen proto, že se do toho promítá i vysílací výkon vysílače, které na anténu vyzařuje signál. Současně hraje roli, zda je mezi vysílací anténou vysílače a anténou na straně příjmu překážka. Pokud bude překážka dobře stínit, tak může být vysílač poměrně blízko a příjem stejně možný nebude. Laický pohled, že čím větší úhel příjmu antény,tím lépe je také chybný. Důvodem je to, že anténa potom přijímá i odražené signály nebo signál z dalšího vysílače v jednofrekvenční síti. To může také vést k úplné neschopnosti takový signál v příjímači zpracovat (typicky hláška, že přijímač nemá signál). Ono totiž není rušení jako rušení... hlavně v DVB-T2.
Za mne platí, co jsem psal výše. Jinak to bude cesta pokus-omyl.
MAX T90, Skylink
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dušan72 »

Vím že 200 km je nesmysl. Na vysílač Krásný je to do 65 km a chlum do 35 km. Jde mě o to, jestli třeba ten Emos je lepší než ta Fuba ? Nebo jaká v cca podobné ceně. Fuba by taky asi stačila, ale když bude lepší, budu radši.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

ked chceš mat prijem z 2 vysielačou ktore su v inom smere použij 2 anteny z lacnych by som skušal logaro emme esse ma ho www.dxc.cz Tim antenam emos by som sa vyhol.Ked nemaš signal ani ta najlepšia antena ti nepomože.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dušan72 »

Jen z jednoho vysílače, v lepším případě krásný, nebo pak chlum. A lepší nežli ta fuba, nebo alespoň podobná. A v čem je emos špatná?

edit: co teda tato? https://www.ame.cz/Elektronika/Antenni- ... d163535584
VTronik
Veterán fóra
Veterán fóra

Příspěvek od VTronik »

Konkrétní anténa se vybírá podle příjmové situace. Tu zde na fóru nikdo nezná. Už proto je lepší soustředit se na výrobky zavedených výrobců antén. Tam je alespoň nějaká záruka, že uváděné parametry budou v pořádku. Nemám nic proti EMOSu, ale způsob, jakým jsou prezentovány údaje nabízených antén ve mne důvěru rozhodně nevzbuzuje. Občas to i někdo z oboru vyzkouší a častěji se potvrdí, že taková anténa nedosahuje deklarovaných parametrů. No a údaj dosah "200 km" to je už vrchol manipulace... Podobně jako údaj "HD".
Jak je tu napsáno výše, šel bych do dlouhé logaritmicko periodické antény. Je lehká, má prakticky rovný průběh zisku (to neplatí u těch, co jsi tu psal včetně EMOS), celkem úzký diagram. Pro příjem DVB-T2 spíše výhody. Důležitý je také kvalitní koaxiál. Na to lidé dost často zapomínají a používají hrozné šunty. Co je platný slušný signál na anténě, když ho koaxiálem "zničí".
MAX T90, Skylink
Odborník
Odborník

Příspěvek od avatar99 »

A co na Trutnov tam by to nešlo ?
https://www.dvbt.cz/vysilace-dvb-t2
Denys H.265 PRO Combo EU+/Amiko 8265+
AmikoAlienTriplex/AmikoAlien8900/Unibox 2/Opticum 9500/Optimum 800
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dušan72 »

Trutnov je přes kopec.
Ale už vyřešeno, byla mě zde doporučena Emme esse.
Koupil jsem teda Emme Esse 45SL5G, 5G LTE free.
Přidělal na konzoli, namířil na Pardubice, směr jak je na fotce.
Dal jsem v tv ladění a u většiny programů má kvslitu signálu na 100% a sílu cca 92%, jen u některých, třeba mystery, joj, je to horší, ale jdou bez problému. Jde lépe než ta Fuba co má o 3 metry vedle ségra.
Díky za rady. :-)
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

mux24 kde je jojka ,mystery je zrejme preto slabši že idu z vysielača hradec kralove chlum a jedna antena to dobre nepobere.
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
Dušan72
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Dušan72 »

Aha, hlavně když jdou. Anténa to bere, na to že je to bokem celkem slušně :-)
Odpovědět

Zpět na „DVB-T/C antény a meracia technika“