MMDS Nitra (Obecné siete) 2100-2300 MHz V

Pokrytie jednotlivých regiónov

Moderátor: EnoSat

Odpovědět
SlavoF

Re: MMDS Nitra a MMDS Pieštany 2100-2300mhz

Příspěvek od SlavoF »

no ja ti to možem požičať esli chceš, cez deň bívam v Nitre,
mne sa merať nechce, ak si urobíš na tvojom zostatku závitík tak to možeš aj vyskúšať
toto je ale mmds blava upc, neviem či je tam aj iný rozdiel ako frekvencia, sa mi zdá že nie
SlavoF

Příspěvek od SlavoF »

aha, no ja toto sledujem iba na pol oka priznám sa,
ja na nu (teda na tú druhú časť v site) teraz chytám stále upc blava ale už digitálne v dvb-c, ako som písal na prvej strane
black1-

Příspěvek od black1- »

vie mi niekto zhrnut a napisat ci tie anteny maju este buducnost (som z okolia NR a na streche mame este californiu + sito)
ci je potrebne zakupit neake dvb...
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

a pešo by nemali ale ta kalifornia sa pravdepodobne musi na tom site vymeniť za inu z nižšou frekvenciou zišlo by sa opisať štitok znej ale ak bola na analog treba ju vymeniť za inu na nižšie pasmo sito može ostad a dokupiť dvb-t tuner k telke
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
black1-

Příspěvek od black1- »

Cize ak som tomu spravne pochopil, staci vyrobit a vymenit tycku (vrtak s tromi prvkami) a pojde to? Kto mi vyrobi taky "vrtak"? :D
vili1
Odborník
Odborník

Příspěvek od vili1 »

nie to si zle pochopil mas antenu s nitrianskou frekvenciou potrebujes tam mat bratislavsku 2.1-2.3 ghz v Nitre mi to pred par rokmi jeden pan robil ale ci este funguje neviem
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

čiže si to nepochopil.

Ak sa "california"prerába na inú frekvenciu tak treba bezpodmienečne prerobiť
elektronické obvody.
Rozumnejšie bude zaobstarať si konkrétný typ než anténu prerábať napr.
u firmy CSAT-Vrbové pri Piešťanoch,možno u nich zakúpiť i náhradné dielce ako vrták a pod.
romannitra
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od romannitra »

Zdravím, ja používam na príjem Californiu od Jenču z Prešova, výstup na uhf od cca 502Mhz.Mal som to ešte na jar, potom som ju požičal kamarátovi, teraz je u mňa naspať.Ide to vcelku dobre, občas sa na obraze zjaví sem tam nejaký štvorček, ale minimálne.Pozerám to na tv Panasonic P42S10e, mám to skôr z experimentálnych dovodov.Ešte musím vyskúšať dvbt na sat.prijíimači.Z antény to lezie medzi kanálmi, takže lepšie je mať dvbt tuner, ktorý sa dá frekvenčne doladiť, nie na pevno.Z Ba californii to u môjho známeho vychádza od 314Mhz,záleží na anténe.Na príjem používa dvbt prijímač Optex, ktorý má tuším plný rozsah aj do s-kanálov.Neviem ešte, ktoré dvbt prijímače tento rozsah majú.Len treba dať pozor na to rušenie z mobilných vysielačov, ja tu našťastie nemám na blízku nič.
maolynx
satelitni prijimac: ant. Iskra DTX-92F + 16dB
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maolynx »

Tak som pomeral ten vrták (UPC, 2.2GHz) a vyzerá to dosť jednoducho - pravidelne. Priemer všetkých prstencov je "magických" 44,4 mm (ΦY podľa mmiriboy schémy) a ich hrúbka 1,5 - 3 mm. Je ich dokopy 16. 15 je rovnomerne od seba po 33 mm (x3, ... x16) a prvý (najbližší ku konvertoru) má rozteč 66 mm (x2). Začiatok k prvému prstencu (bez závitu, x1) je 19 - 20 mm (toto sa meralo trochu ťažšie, ku stredu prstenca). Takže celková dĺžka 528 (od prvého prstenca po posledný) + 19 (x1) = 547 mm (X).
@mmiriboy: Ak sa ti to podarí zrealizovať, tak napíš ako sa zmenila sila/kvalita signálu. Keď to teraz máš na hrane, kolíše ti sila/kvalita signálu podobne ako pri DVB-T pri zmenách počasia ?
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Neuvádzaš či sa jednalo o vrták 2.1-2.3 alebo 2.5-2.7 GHz.

MMDS converter 2.5-2.7 GHz by mal zachytiť aspon analogový signál z Kamzíka vo vertikále a Zobora v horizontále.
MMDS-DVB-T zo Zobora na 2.2-2.3 GHz vo vertikále
MMDS UPC s Kamzíka na 2.2-2.3 GHz v horizontále.

V minulosti bolo možné zohnať MMDS "vrták" rôzných výrobcov,
žiaľ niektoré typy boli tak nekvalitné,že púhe priblíženie sa k vrtáku spôsobilo zánik signálu,
neskôr boli nahrádzané zostavou MMDS sito+konvertor napr.AIDC.
Ak si natrafil na nekvalitný "vrták" tak sa nečuduj ,že nič nezachytíš.

Osobne by som na testy použil osvedčený a kvalitný converter
napr. typ MMDS AIDC 3419 L
alebo typ MMDS AIDC 3418

Kto by sa chcel príjmu MMDS venovať ako zdatný amatérsky nadšenec, mohol by ísť inou cestou,napr. zostava profi Logaritmicko-periodická
anténa s rozsahom príjmu 2.1 až 2.7 GHz so ziskom 12 dBd v cene cca 300 € / slovenský výrobca na zákazku / + laditeľný filter +laditeľný oscilátor so zosiľnovačom.
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Zásadnou chybou je pokúšať sa o bezproblémový DVB-T príjem settopboxom
ktorý nie je určený pre S-pásmo!!! Taký sa totiž ani nevyrába s toho dôvodu,že DVB-T je koncipované pre VHF+UHF.
Ak je po konverzii výsledný produkt v oblasti 230 MHz až 460 MHz tak takto konvertované muxy je možno naladiť a prijímať iba niektorými settopboxmi.,osobne mám odskúšané pre S pásmo resp.neštandartné frekvencie recejvre GM UNI BOX 9080,DVB-T2 STB IceCrypt STC6000HDPVR a tiež merače signálov.Na uvedených recejvroch bolo možné ručne zadať šírku pásma,frekvenciu a region.Lacné merače neboli schopné rozpoznať či sa jedná o analogový alebo digitálný signál.,merače vyššiej triedy / nad 1000 €/ síce dokázali vyhodnotiť a spracovať konverzný produkt no u niektorých sa vyskytovali vady v obálke.
Technickým problémom pri príjme konverzného produktu niektorými DVB-T settopmi je to,že settopbox dostáva aj prvotnú informáciu o materskej frekvencii spolu s informáciou o konverzných frekvenciach a "nevie si vybrať" medzi kanálom 27/522MHz/ a konverzným produktom toho istého kanálu na frekvencii napr.314MHz s toho dôvodu,že obe frekvencie obsahujú rovnaké ID služby za predpokladu,že prípadná transmodulácia bola bezchybná.

Doporučujem vyhnúť sa MMDS konvertoru,ktorý robí prevod do S pásma a použiť MMDS konvertor s prevodom do UHF pásma / alebo v krajnom prípade použiť konvertor S/UHF ovšem s taktiež neistým výsledkom /.
Shedir

Příspěvek od Shedir »

Ano viem, ze DVB-T settopboxov je ovela viac na vyber v UHF pasme, ale nevedel som od oktobra zohnat iny konvertor ako 3819, tak som nemal na vyber. Optex 88xx, Di-Way T-1000 aj Di-Box T-30 maju vsetky manualne zadavanie frekvencie aj sirky pasma a bez problemov naladili 3 frekvencie, T-30 aj tu stvrtu. Zial T-22 sa mi uz nepodarilo nikde zohnat, dalsie prijimace som uz neskusal, neviem, co by povedali v obchode, ze stale kupim a vratim do 7 dni :-) Beriem to ako zaujimavu moznost mat slusny balik programov bez riesenia satelitu a jednoduchsie pre viac TV.
jopo33
Znalec fóra
Znalec fóra

Příspěvek od jopo33 »

niwe hore sdole ale na ine miesto tu antenu premiestni do strany ide o nehomogenne pole ak si vyškou zmenil aj signal k horšiemu
nikdy nehovor ze sa nieco neda, lebo stale sa najde blbec co nevie ze sa neda a urobi to .
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Signál sa môže zhoršovať / degradovať / i následkom silnejšieho príjmu rušivého signálu.,či je tomu tak zrejme zistíš iba predmetným meračom
prípadne meračom,ktorý je schopný zmerať a vyhodnotiť spektrum a zároven
zmerať chybovosť.
Settopbox iba spracuje dodaný signál na obraz a zvuk
merač aj zmeria aj spracuje dodaný signál

Vyšším umiestnením antény môže stúpnuť zisk žiadaného teda DVB-T /MMDS/signálu
a zároven aj rušiaceho signálu to môže mať za následok vysokú chybovosť,ktorá spôsobí rozpad DVB-T signálu.

Pokiaľ vieš na akej frekvencii by mohlo byť rušenie,tak v mnohých prípadoch
je možno ono rušenie spozorovať na bežnom televízore s analogovým tunerom na ktorom ručne preskenuješ kanál za kanálom vrátane S pásma.
jurkozako

Příspěvek od jurkozako »

Nechcem davať hlupe otazky, čital som celú temu ale viac som sa iba zamotal. Chytal som teda na MMDS antenu nejakých cca 12kanalov na anlogu. Anténa je zhodena na streche. Ked mám 3TVprijimace s digi tunerom, mám dať anténu naspať, a naladím na tých telkách ten MEGAbalik programov? Musím mať DVB-C ci stací DVB-T? Alebo kazdý TVp má obycajne DVB-T/C. No ked dojdem domov pozrem kam tá MMDS konvertuje ci je to UHF, alebo S lebo si nepamatám, a ci je to na 2100-2300MHz. Teda nech to zhrniem:
1. ak je anténa 2100-2300MHz
2. ak kovertuje do UHF
3. zapnem TV a dám scanovať tkanály?
4. musím niekde hladat a zadať televízoru ze má použiť DVB-C?? mám samsung LE40B620
Ďakujem
maolynx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maolynx »

Otázky by neboli hlúpe, len treba k tomu ešte doplniť aj základné údaje. Kde to prijímaš a odkiaľ. A keď zistíš tak aj tie údaje z antény/konvertora - vstupná a výstupná frekvencia.
Podľa tvojho predchádzajúceho príspevku odhadujem, že si prijímal analógové Satro z Nitri v Serdi ? V tom prípade ti nebude vyhovovať konvertor (analóg z Nitri bol na 2500 - 2700 MHz). Ak by si vymenil konvertor za 2100-2300MHz, tak by ti to malo ísť v DVB-T.

BTW: Sú už teraz analógové MMDS Satro (Nitra, Bratislava) vypnuté ?
jurkozako

Příspěvek od jurkozako »

Noo dobre si to vyzistil ze to chcem v Seredi ;) a dokonca aj to že mám MMDS 2500 az 2700MHz. Takže skusim zohnať knvertor 2100 až 2300MHz.
Inak na to ci su vypnute alebo zapnute neviem zhodil som anténu koli digitálu. Skor by ma zaujímalo, ako dlho /aspon odhadom/ by to mohlo fungovať.
Dakujem.
maolynx
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maolynx »

To by aj mňa zaujímalo, aké s tým má prevádzkovateľ plány. Ale to asi ťažko zistiť :( Ja neviem ani kto vlastne prevádzkuje tú Nitriansku MMDS (DVB-MT), žeby TV Nitrička ? O tej Piešťanskej MMDS je viac informácií.
vyspe
Pokročilý
Pokročilý

Příspěvek od vyspe »

Momentálne sa MMDS konvertory v pásme 2.1-2.3GHz ťažko zhánajú a s
výstupom do UHF asi najbližšie v írsku.
Pravdepodobne to je spôsobené tým,že SATRO prevádzkuje na 2.5-2.7GHz
a o konvertory 2.1-2.3GHz nebol 5 rokov záujem,takže treba čakať až sa predajcom uráči objednať dnes už opäť žiadané konvertory.
ihlanr

Příspěvek od ihlanr »

čiže ak mám anténu na príjem 2,5-2,7 GHz, DVB-T zo Zobora (2,2GHz) nechytím...
Odpovědět

Zpět na „DVB-C regióny“